"May dient partijbelang en niet dat van het land"

Martin Schulz uit forse kritiek op de samenstelling van de nieuwe Britse regering. Volgens de voorzitter van het Europees Parlement stelt de nieuwe premier Theresa May het belang van haar Conservatieve partij voorop en niet dat van het Verenigd Koninkrijk.
AFP or licensors

Het was de grootste verrassing van de avond gisteren: de aankondiging dat Boris Johnson de nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken wordt in de regering-May. Hij was een van de grootste uithangborden van de "leave"-campagne in de aanloop naar het brexit-referendum, maar leek nadien van het politieke toneel te verdwijnen.

May creëert ook een nieuw ministerie dat zich uitsluitend met de brexit moet bezighouden. David Davis zal het ministerie leiden. Ook hij was een fervente voorstander van de brexit.

"Verenigd Koninkrijk moet vicieuze cirkel doorbreken"

Schulz ziet in deze keuzes het bewijs dat May vooral het belang van haar Conservatieve partij dient en zich minder op de toekomst van haar land concentreert. "Het Verenigd Koninkrijk moet deze gevaarlijke vicieuze cirkel doorbreken die een directe impact op de rest van Europa heeft", zegt hij. "Niet het welzijn van het land staat voorop in deze politieke beslissingen van mevrouw May, wel interne politieke berekeningen."

Precies dit soort beslissingen lagen aan de basis van het brexit-referendum, zo meent Schulz. Dat referendum was immers een verkiezingsbelofte van ex-premier David Cameron in de aanloop naar de verkiezingen van mei vorig jaar in een poging de eurosceptische flank binnen de Conservatieve partij het zwijgen op te leggen.

"We bevinden ons in een onzekere en moeilijke situatie in Europa", aldus nog Schulz. "Net daarom moeten alle betrokken partijen handelen met een grote verantwoordelijkheid."