Boris Johnson: de Buitenlandminister die de halve aardbol heeft beledigd

Boris Johnson is de nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken. Nochtans heeft de flamboyante politicus zich in het verleden niet altijd van zijn meest diplomatische kant getoond. Zijn aanstelling lokt dan ook veel negatieve reacties uit.
AFP or licensors

Tot eenieders verrassing heeft de kersverse Britse premier Theresa May de voormalige burgemeester van Londen én fervent voorstander van de brexit Boris Johnson tot minister van Buitenlandse Zaken benoemd.

Die beslissing kan niet bij iedereen op evenveel begrip rekenen. Paddy Ashdown, de voormalige leider van de Lib Dems die in de vorige legislatuur een coalitie met de Conservatieve partij vormden, noemt de aanstelling van Johnson "de onnozelste benoeming sinds Caligula zijn paard tot Consul verhief".

Ook de reactie van Angela Eagle spreekt boekdelen. Zij doet zoals bekend een gooi naar het leiderschap van Labour en kreeg het nieuws van de aanstelling gisteravond te horen terwijl ze een schare aanhangers toesprak. Haar lichaamstaal liet geen twijfel over wat ze van hem denkt:

Johnson heeft de voorbije jaren dan ook heel wat mensen tegen zich in het harnas gejaagd met heel wat opvallende uitspraken, volgens sommigen humoristisch, volgens anderen ronduit beledigend.

Zo vergeleek hij de bedoelingen van de Europese Unie in de aanloop naar het brexit-referendum met die van Adolf Hitler, een uitspraak die hem zowel binnen zijn partij als in het buitenland veel kritiek opleverde.

Tijdens een bezoek aan Japan toen hij nog burgemeester van Londen was, deinsde hij er dan weer niet voor terug een jongen van tien omver te beuken tijdens een partijtje rugby.

Zowat twee maanden geleden veroorzaakte hij flink wat consternatie in Ankara door deel te nemen aan een poëziewedstrijd in het beledigen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan én die ook te winnen met een schunnige limerick.

Als Hillary Clinton de nieuwe president van de VS wordt, dan zal de eerste ontmoeting tussen zij en Johnson mogelijk a little awkward zijn. "Ze heeft geverfde blonde haren, getuite lippen en een staalblauwe blik, als een sadistische verpleegster in een psychiatrisch ziekenhuis", omschreef hij haar ooit in een column voor The Telegraph.

De Britse krant The Independent heeft deze en andere beledigingen en weinig diplomatische demarches van Johnson in een wereldkaart gebundeld. Die maakt in een opslag duidelijk dat de nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken al zowat de halve aardbol heeft beledigd:

"De Britse humor kent duidelijk geen grenzen"

Op het Europese vasteland oogst premier May evenmin veel begrip met haar keuze voor Johnson. Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz ziet in zijn aanstalling het bewijs dat May het partijbelang boven dat van het Verenigd Koninkrijk plaatst.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault meent dat Johnson in het verleden "veel gelogen" heeft. Zijn Duitse evenknie Frank-Walter Steinmeier vindt dat Johnson zich "onverantwoordelijk" heeft gedragen in de aanloop naar het brexit-referendum. Dat Johnson na die volksraadpleging een partijtje cricket ging spelen, noemt hij "schandalig".

"De Britse humor kent duidelijk geen grenzen", zegt fractieleider van de Europese liberalen in het Europees Parlement Guy Verhofstadt op Twitter.