Britse premier May vraagt Europese leiders om geduld

De Britse premier Theresa May heeft er geen gras over laten groeien. May belde tijdens de eerste avond van haar premierschap al met haar Ierse, Franse en Duitse collega's en benadrukte daarbij haar engagement om de wil van het Britse volk om de EU te verlaten, ook na te komen. Ze zei ook dat ze tijd nodig zal hebben om de onderhandelingen voor te bereiden. De Europese leiders van hun kant lieten weten dat, wat hen betreft, de gesprekken snel mogen starten.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

De scheiding van het Verenigd Koninkrijk van de rest van de Europese Unie moet snel maar onder de best mogelijke omstandigheden worden ingezet. Dat lijkt de boodschap te zijn die de Europese leiders wilden overmaken aan de nieuwe Britse premier.

In hun telefoongesprek vertelde de Franse president François Hollande May dat wat hem betreft de onderhandelingen "zo snel mogelijk worden aangegaan". May en Hollande lijken het ook eens te zijn over de noodzaak van samenwerking op het vlak van veiligheid en defensie, en de grenscontroles in Calais.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel feliciteerde May met de nieuwe baan, maar benadrukte ook het belang om de "voorbije vriendschappelijke relaties" voort te zetten. Beiden onderschreven het belang van een nauwe samenwerking tussen de twee landen.

Londen zou Londen niet zijn als het zich door Europa de les zou laten lezen. "De premier heeft in elk gesprek haar engagement benadrukt om de wil van het Britse volk - om de Europese Unie te verlaten- na te leven", zei de woordvoerster van May na afloop van de gesprekken. "Premier May heeft uitgelegd dat we enige tijd nodig zullen hebben om deze onderhandelingen voor te bereiden. Ze hoopt dat de gesprekken in een constructieve en positieve geest zullen plaatsvinden."

Haast

Ook in ruimere Europese context lijkt de gedachte dat het nu snel vooruit mag gaan te overheersen. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker verstuurde hierover een korte brief via Twitter.

De brexit heeft "een nieuwe situatie gecreëerd waarop het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie binnenkort een antwoord moeten formuleren. (...) Ik hoop snel nieuws te krijgen over uw plannen hieromtrent", aldus Juncker.

Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz maant Londen eveneens aan tot spoed. "Nu de vragen van de wereldleiders geregeld zijn, verwacht ik dat we snel aan het werk gaan om de stabiliteit te herstellen." En ook Europees president Donald Tusk, die zijn wens voor een "vruchtbare werkrelatie" uitsprak, benadrukte toch zijn haast om May te ontvangen. "We kunnen ons geen lange periode van onzekerheid veroorloven", zei ook premier Charles Michel.

De Amerikaanse president Barack Obama sprak zijn hoop uit op een "geordende procedure en welwillendheid tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie". De Russische president Vladimir Poetin, tot slot, zei dat hij bereid was tot een "constructieve dialoog" met zijn nieuwe collega.