Britse rente blijft ongewijzigd ondanks referendum

De Bank of England heeft de belangrijkste intrestvoet ongewijzigd gelaten op 0,50%. De meeste economisten hadden een verlaging verwacht na het referendum over de uitstap uit de EU op 23 juni. De beslissing heeft het pond sterling wat soelaas geboden.
WPA Rota

Het pond heeft sinds het referendum al fors moeten inleveren en ook nu is er al schade aan de Britse economie. Daarom was verwacht dat de Bank of England de rente zou verlagen om de economie wat te ondersteunen, maar dat is vandaag niet gebeurd. De rente blijft dus op 0,50%.

De Britse centrale bank laat zich dus het hoofd niet op hol brengen en wacht af. In augustus komt het bestuur van de Bank of England overigens opnieuw samen en mogelijk komt er daar wel een rentewijziging, eventueel aangevuld met economische stimulansen.

Mark Carney, de topman van de Bank of England (foto boven), zal later op de dag overigens een eerste ontmoeting hebben met Philip Hammond, die gisteren is benoemd tot de nieuwe minister van Financiën. Beiden zullen wellicht de violen willen gelijkstemmen met het oog op komende maatregelen.

Het pond heeft intussen positief gereageerd op de beslissing om de rente niet te verhogen. Sinds het referendum over de brexit is de waarde van het pond al met 13% gedaald. Ook in de maanden voor het referendum was het pond fors afgekalfd wegens onzekerheid.

Een grote risicofactor blijft de zakelijke vastgoedmarkt. Daar zijn de waarderingen sinds het referendum fors gedaald en een aantal vastgoedfondsen hebben hun activiteiten bevroren.