China onthult kolossaal standbeeld van oorlogsgod

In de Chinese stad Jingzhou is een kolossaal standbeeld onthuld van oorlogsgod Guan Yu. Het bouwwerk is 58 meter hoog en weegt 1.320 ton. Daarmee is het vijf keer zwaarder dan het Vrijheidsbeeld in New York.
EuroPics[CEN] agency accepts no liability for any damages, loss or legal action resulting from the use of images supplied. The p

Groot, groter, grootst: de Chinezen kunnen er wat van. Het jongste staaltje van Chinese megalomane architectuur staat in Jingzhou, een stad in de provincie Hubei.

Het betreft een kolossaal standbeeld van Guan Yu, een generaal die sneuvelde in het jaar 220 en het postuum tot oorlogsgod heeft geschopt. Al eeuwen staat hij in China als mythische oorlogsheld bekend, zeker nadat auteur Luo Guanzhong zijn levensverhaal begin 16e eeuw in een roman heeft gegoten.

Het standbeeld is 58 meter hoog en weegt liefst 1.320 ton. Dat maakt het vijf keer zwaarder dan het Vrijheidsbeeld in New York. De buitenkant is bedekt met meer dan 4.000 plakken brons.

Guan Yu is een historische figuur die een grote rol speelde in de chaos en de veldslagen na de val van de Han-dynastie in de derde eeuw na Christus. Hij werd uiteindelijk verslagen en onthoofd, maar is nadien uitgeroepen tot oorlogsgod. Guan Yu is ook één van de belangrijke figuren in de "San Guo Zhi" ("Kroniek van de drie koninkrijken"), een standaardwerk in de Chinese literatuur dat de chaos na de Han beschrijft.

EuroPics[CEN] agency accepts no liability for any damages, loss or legal action resulting from the use of images supplied. The p
EuroPics[CEN] agency accepts no liability for any damages, loss or legal action resulting from the use of images supplied. The p