Europa klaagt Google opnieuw aan voor misbruik

De Europese Commissie is een nieuw onderzoek gestart naar mogelijk machtsmisbruik door Google. Dat heeft Eurocommissaris voor de Mededinging Margrethe Vestager aangekondigd. Volgens Vestager is er voldoende bewijs om aan te toen dat Google het andere websites moeilijk maakt om met concurrenten van Google samen te werken. Google ontkent ook deze aantijgingen met klem.

De Europese Commissie heeft Google voor een derde keer in twee jaar tijd officieel aangeklaagd voor machtsmisbruik. Eurocommissaris Margrethe Vestager klaagt Google aan voor de manier waarop Google het andere websites moeilijk maakt om met concurrenten van Google samen te werken.

Google vraagt aan klanten zoals shoppingsites of nieuwswebsites exclusiviteit of het eist van de sites een prominente plaats op een pagina voor te behouden voor zoekadvertenties van Google.

Volgens eurocommissaris voor Mededinging Margrete kan Google door al die beperkingen zijn groot marktaandeel beschermen. Dat belemmert competitie en innovatie.

Op dit ogenblik loopt er ook een onderzoek naar misbruik van Google op de smartphonemarkt. Google zou fabrikanten van smartphones die het besturingssysteem Android gebruiken, verplichten verschillende apps te installeren.

Daarnaast loopt er ook een onderzoek tegen Google voor misbruik met Google Shopping, een dienst die productprijzen vergelijkt. Google Shopping zou systematisch voorrang krijgen in de zoekresultaten van Google.

Google ontkent alle aantijgingen

Google heeft net zoals bij de vorige klachten alle beschuldigingen van de hand gewezen. "Onze innovaties en productverbeteringen leiden tot meer keuze voor de Europese consumenten en bevordert de concurrentie. We zullen de aantijgingen van de Europese Commissie bestuderen en over enkele weken met een gedetailleerde reactie komen", meldt een woordvoerder.

De Europese Commissie gaat nog door met het onderzoek naar machtsmisbruik. Google kan dan nog reageren op het resultaat van het onderzoek vooraleer de EU een boete kan opleggen. Het is nog niet duidelijk hoelang het onderzoek nog zal duren.