Herfederaliseren? "Geen sprake van", zeggen N-VA en CD&V

Njet. Dat is de reactie van de regeringspartijen N-VA en CD&V op de voorstellen van federaal vicepremier Alexander De Croo van coalitiepartner Open VLD om bepaalde bevoegdheden te herfederaliseren.
Peter De Roover, Alexander De Croo, Servais Verherstraeten.

Gisteren heeft De Croo in de Franstalige krant L'Echo voorgesteld om sommige beleidsdomeinen te herfederaliseren van het regionale naar het Belgische niveau. Hij stelde onder meer de domeinen mobiliteit, milieu & energie en buitenlandse handel voor.

Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA) is niet akkoord maar ook allerminst onder de indruk. "Hij wil ochgottekes vier bevoegdheden weer naar België overdragen. Dat is een bijzonder mager beestje en zal de doeltreffendheid van de kromme Belgische staatsstructuur uiteraard niet fundamenteel wegwerken", zo reageert hij op zijn blog.

Volgens De Roover raakt De Croo niet aan de kern van het probleem. "Hij wil wat schuiven in de marge en dus een klein beetje minder Vlaanderen. Wij willen veel minder België omdat gerommel in de marge geen soelaas biedt", meent hij.

"Waarom trekt hij, met het oog op zijn streven naar eenvoud en doelmatigheid, niet volwaardig de kaart van het Belgische unitarisme? De Croo wekt de indruk iets moedig te doen maar eigenlijk schrikt hij er voor terug echt te kiezen."

"We hebben wel andere katten te geselen"

Ook CD&V vindt herfederalisering geen goed idee. "Sommigen lijken te vergeten waarom we de staatshervormingen gemaakt hebben. Dat was net om blokkeringen weg te werken", reageert Kamerfractieleider Servais Verherstraeten. Hij noemt het een illusie te denken dat Vlaamse en Franstalige ministers na herfederalisering geen rekening gaan houden met de gevoeligheden in hun eigen regio.

Voor de christendemocraten is het debat nu trouwens niet aan de orde. "We hebben wel andere katten te geselen", zo verwijst Verherstraeten naar de economie, het begrotingswerk en de veiligheid. "We zijn bovendien de zesde verdieping nog aan het bouwen. We zijn nog volop bezig met de implementatie van de staatshervorming en het uittekenen van nieuw beleid."

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) sprak zich dit weekend nog uit voor een nieuwe staatshervorming in 2019, maar Verherstraeten wil geen timing plakken. "Al komt er vroeg of laat een nieuwe staatshervorming, dat staat in de sterren geschreven."

"Geen dogmatische discussie, maar pragmatisch nadenken"

Net vandaag lanceren twee liberale burgemeesters een plan om sommige bevoegdheden te herfederaliseren. Onder de noemer PLAN BE stellen burgemeester van Hoeilaart Tim Vandenput (Open VLD) en burgemeester van Terhulpen Christophe Dister (MR) voor een architectuur uit te tekenen voor een nieuwe, slankere overheid. Ze willen starten met een wit blad en België zo opnieuw indelen.

Aan VRT Nieuws geeft ook De Croo meer tekst en uitleg bij zijn voorstellen van gisteren. "Vandaag doen we veel dubbel werk", meent hij. "Het beleid is hierdoor niet altijd efficiënt. Mobiliteit is versnipperd, de luchthaven ligt lam omdat overheden met elkaar overhoop liggen."

"Tot nu toe is de discussie over een meer efficiënte overheid altijd eenrichtingsverkeer geweest: meer Vlaanderen, meer Brussel, meer Wallonië. Het is een dogmatische discussie, terwijl we veeleer pragmatisch moeten zijn. We moeten nadenken over wat de juiste manier is om iets te organiseren."

Volgens De Croo zijn zijn voorstellen niet communautair. "We moeten niet redeneren in structuren, maar we moeten nadenken wat het beste is voor de mensen. Op welke manier kunnen we de mensen een eenvoudige overheid bieden die zich aan hun behoeftes aanpast en die goedkoper werkt?"

Op de huidige regeringscoalitie hebben zijn voorstellen naar eigen zeggen geen invloed. "We gaan het regeerakkoord zoals afgesproken uitvoeren."

Meest gelezen