Hollande dreigt om topminister Macron te ontslaan

De Franse president François Hollande is erg scherp uitgevallen naar zijn minister van Economie Emmanuel Macron. Als die niet solidair is binnen de regering, moet hij opstappen, waarschuwt de president. Macron heeft een eigen politieke beweging gelanceerd en lijkt steeds meer zijn eigen koers te varen.

"Hij heeft ideeën, hij wil burgers ontmoeten en dat is nuttig... , maar er zijn regels binnen de regering", zo sprak Hollande over Macron (boven) tijdens een interview met de Franse televisie naar aanleiding van de nationale feestdag.

Hollande -die erg impopulair is bij onze zuiderburen- ergert zich aan wat hij het gebrek aan solidariteit van Macron binnen de socialistische regering noemt. "De eerste regel is solidariteit, de groepsgeest, het verdedigen van onze verwezenlijkingen en zich volledig op de taak van minister werpen", aldus Hollande. Als Macron zich daarin niet inschrijft, moet hij uit de regering verdwijnen, vindt de president.

De 38-jarige Macron is minister van Economie en één van de belangrijkste figuren in de regering van premier Manuel Valls. Die had gisteren ook al kritiek geuit op Macron die hij ervan beschuldigde om "toe te geven aan de sirenezang van het populisme". 

Macron -een gewezen hoge ambtenaar die ook langs de zakenbank Rothschild is gepasseerd- heeft onlangs een eigen politieke beweging "En Marche" in het leven geroepen. Dat is nog geen partij naast de PS van Hollande, maar veel socialisten kijken er met argusogen naar. Macron doet het goed in de media en in de peilingen, onder meer met gevatte uithalen naar het politiek-economische establishment in Frankrijk.

Veel socialisten verdenken hem ervan dat hij zich kandidaat wil stellen voor de presidentsverkiezingen van 2017 aan het hoofd van zijn beweging en dat tegen de kandidaat van de PS in.

Hollande zelf heeft nog niet aangetoond of hij ook kandidaat zal zijn. Analisten denken dat premier Valls -eerder een centrumfiguur- de kandidaat van de PS zou kunnen worden, maar die zou dan wel stuiten op de uitgerangeerde linkervleugel van de partij. 

"Moreel onaanvaardbaar" van Barroso

Hollande heeft nog meer ergernissen. Hij vindt het "moreel onaanvaardbaar" dat de voormlige voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso (foto in tekst) gaat werken voor het Londense filiaal Goldman Sachs, de grootste zakenbank op Wall Street.

Goldman Sachs was één van de banken die betrokken waren bij het herverpakken van dubieuze Amerikaanse woningkredieten, die aan de basis lagen van de financiële crisis van 2007 en 2008. Hollande merkt ook op dat de bank betrokken was bij het sjoemelen met begrotingscijfers voor de Griekse regeringen.

Toch heeft Hollande in de zaak rond Barroso ook een sneer voor zijn conservatieve voorgangers Jacques Chirac (1995-2007) en Nicolas Sarkozy (2007-2012), die indertijd de Portugese partijgenoot Barroso hebben helpen benoemen tot Commissievoorzitter.