Hongaarse schrijver Peter Esterhazy overleden

In Boedapest is Peter Esterhazy overleden, een van de bekendste schrijvers van Hongarije. Hij was 66 jaar en stierf aan kanker. Zijn laatste boek ging over zijn gevecht met de ziekte.

Peter Esterhazy stamde uit een van de meest vooraanstaande adellijke geslachten uit Hongarije. Hij studeerde wiskunde, maar legde zich vanaf de jaren 80 toe op de literatuur.

Zijn magnum opus is "Harmonia Caelestis" uit 2000, een mengeling van fictie en feiten waarin hij zijn familiegeschiedenis uit de doeken doet, van het begin van de Dubbelmonarchie tot de vervolging onder het communistische regime. Niet lang na de publicatie zag hij zich genoodzaakt om een herziene versie van het boek uit te brengen. Net toen had hij ontdekt dat zijn vader tijdens de communistische dictatuur een informant was geweest van de geheime politie.

Vorige maand opende Esterhazy nog de boekenbeurs van Boedapest. Hij stelde er zijn laatste boek voor, "Intiem dagboek van een pancreas" (vrij vertaald), een verslag van zijn strijd tegen kanker, die hij nu dus heeft verloren.