Noodtoestand in Frankrijk wordt niet verlengd

De noodtoestand naar aanleiding van de terreurdreiging in Frankrijk wordt niet verlengd. Dat heeft president François Hollande gezegd. De noodtoestand werd eind vorig jaar ingesteld na de bloedige aanslagen door moslimextremisten in Parijs.

De noodtoestand werd uitgeroepen in midden oktober en is sindsdien een aantal keren verlengd. Die situatie duurt nog tot 26 juli en was de laatste keer verlengd met het oog op het Europees kampioenschap voetbal en de Ronde van Frankrijk.

"Men kan die maatregel niet eeuwig laten duren", zegt president François Hollande nu in een interview op de televisie. Hij bevestigt dat de noodtoestand dus na 26 juli niet langer van kracht is.

Dat wil echter niet zeggen dat de terreurdreiging nu verminderd of verdwenen is, waarschuwt Hollande. Wel kan men de normale manier van leven niet blijven verlammen door dergelijke maatregelen.

Enkele maanden geleden heeft het Franse parlement overigens een aantal nieuwe antiterreurwetten goedgekeurd. Daardoor krijgt de politie meer rechten en kan ze verdachten afluisteren. 

De strijd tegen het terrorisme blijft voortduren. Zo zei Hollande dat hij militaire adviseurs naar Irak zal sturen om het leger te helpen bij de herovering van de grootstad Mosul op terreurgroep IS.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu