Onderhandelingen over zware beroepen over zomer getild

De sociale partners zijn er niet in geslaagd om voor het zomerreces een akkoord te bereiken over wat kan worden beschouwd als een zwaar beroep. De onderhandelaars zijn vanmiddag zonder compromis uiteengegaan en zullen pas eind augustus weer bijeenkomen. Dat bevestigt de woordvoerder van werkgeversfederatie VBO.

Afgelopen dinsdag zaten vakbonden en werkgevers ook al samen binnen het nationaal pensioencomité. Ze onderhandelen al maanden over het heikele dossier van de zware beroepen. Wie daarvoor in aanmerking komt, zal vroeger met pensioen kunnen.

Het was de bedoeling dat de sociale partners nog voor het parlementair verlof met een gemeenschappelijk advies naar minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) en de regering zouden stappen. Dat is dus mislukt. De standpunten liggen nog te ver uiteen en een extra vergadering volgende week wordt afgeblazen.

De vakbonden willen dat via collectieve criteria wordt uitgemaakt wie een zwaar beroep heeft, zoals bijvoorbeeld nacht- en ploegenarbeid. De werkgevers verkiezen eerder een individuele aanpak, waarbij werknemers op het einde van hun carrière horen of ze in aanmerking komen of niet, onder meer op medische gronden.