Rechts-populistische AfD boert achteruit na brexit

Mochten er vandaag verkiezingen zijn in Duitsland, dan zou de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) 8 procent halen, het laagste niveau sinds begin dit jaar. Dat blijkt uit een nieuwe peiling waarover de Engelstalige website "The Local" bericht. De achteruitgang is ingezet na het Britse nee tegen de Europese Unie, eind vorige maand.

Waar de partij van Frauke Petry (foto) in mei nog op 15 procent stond, is dat volgens The Local nu nog amper 8 procent. De AfD begon als eurosceptische partij, en na het Britse nee tegen de EU schreeuwde Europees Parlementslid Beatrix von Storch (AfD) haar blijdschap uit.

De achteruitgang van de AfD heeft mogelijk ook te maken met twee andere schandalen waarin de partij verwikkeld is geraakt. Enerzijds waren er de uitlatingen van partijkopstuk Alexander Gauland over de Duitse voetbalploeg die niet Duits genoeg zou zijn, anderzijds de breuk in de lokale partijafdeling in Baden-Württenberg over antisemitische uitlatingen van een lid van het deelstaatparlement.

Door de felle retoriek tegen buitenlanders zat de partij in de lift, maar de combinatie van enkele uitschuivers en de mogelijke gevolgen van een Britse uitstap uit de Europese Unie lijken haar nu schade te berokkenen. Dat blijkt ook uit een peiling van vorige week in opdracht van Die Welt en de openbare omroep ARD, die aangaf dat de AfD als enige partij achteruitboerde.