Regering-May: Gove gaat, Leadsom komt, Hunt blijft

In de regering van de nieuwe Britse premier Theresa May is geen plaats meer voor Michael Gove als minister van Justitie. Jeremy Hunt kan wel aanblijven als minister van Volksgezondheid. Andrea Leadsom wordt de nieuwe minister van Milieu.
Michael Gove, Andrea Leadsom, Jeremy Hunt.

De regering van May valt vandaag opnieuw wat meer in de plooi. Gisteravond maakte ze al bekend dat Boris Johnson haar nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt. Hij vervangt Philip Hammond die minister van Financiën wordt. Haar portefeuille van minister van Binnenlandse Zaken in de vorige regering-Cameron geeft ze door aan Amber Rudd.

Vandaag blijkt dat May minister van Justitie Michael Gove voor bewezen diensten bedankt en hem niet in haar regering opneemt. Gove behoorde tot het "leave"-kamp en was zelf een tijd in de running om leider van de Conservatieve partij en premier van het Verenigd Koninkrijk te worden.

Jeremy Hunt kan wel aanblijven als minister van Volksgezondheid. Hij maakte zich de voorbije legislatuur erg impopulair bij dokters in opleiding in een dispuut over arbeidsvoorwaarden.

De post van minister van Milieu gaat naar Andrea Leadsom. Zij was tot enkele dagen geleden nog de enige overgebleven concurrent voor het leiderschap van de Conservatieve partij van May.