Sotheby's veilt privécollectie van David Bowie

De 400 werken uit de privécollectie van David Bowie die midden november onder de hamer gaan, worden eerst geëxposeerd in Londen, Los Angeles, New York en Hongkong. Bowie heeft tijdens zijn leven een uitgebreide kunstcollectie verzameld met werk van onder anderen de belangrijkste hedendaagse kunstenaars uit Groot-Brittannië.

David Bowie (1947-2016) was naast een begenadigd zanger en artiest ook een verwoed kunstverzamelaar. Tijdens zijn leven kocht hij een uitgebreide privécollectie bij elkaar met werk van onder anderen Frank Auerbach, Damien Hirst en Henry Moore.

Bowie beperkte zich niet tot Britse hedendaagse kunst. Hij had ook belangstelling voor outsider art, surrealistische kunst en hedendaagse kunst uit Afrika. "Het is een bijzonder eclectische collectie die Bowie aanlegde", meldt het Britse veilinghuis Sotheby's.

In het najaar zal Sotheby's Londen een vierhonderdtal werken uit de collectie van David Bowie veilen op drie veilingavonden. Voor de werken verkocht worden, reizen ze de wereld rond met expo's in Londen, Los Angeles, New York en Hongkong.

Een van de topstukken in de collectie is "Air power" van de Amerikaanse kunstenaar Basquiat. Het schilderij wordt geschat tussen de 3 en de 4,2 miljoen euro (foto onder). Sotheby's verwacht dat de veiling van de kunstwerken minstens 12 miljoen euro zal opbrengen.