Treinramp in Italië wellicht gevolg menselijke fout

De treinramp in de Italiaanse regio Puglia is mogelijk het gevolg van een menselijke fout. De stationschef van Andria heeft in media toegegeven dat hij de trein die moest wachten, de toestemming heeft gegeven om toch te vertrekken. Het gerecht bekijkt de verantwoordelijkheid van alle betrokkenen.

Eergisteren botsten twee pendeltreinen op een enkel spoor frontaal op elkaar tussen de stations van Andria en Corato, in de buurt van de stad Bari. Daarbij zijn 23 dodelijke slachtoffers gevallen.

De stationschef van Andria heeft tegen plaatselijke media gezegd dat hij de trein die moest wachten, de toestemming heeft gegeven om toch te vertrekken. Volgens hem hadden de twee treinen vertraging opgelopen en heerste er verwarring in de stations van zowel Andria en Corato. Beide stationschefs moesten voortdurend telefonisch met elkaar overleggen, maar kennelijk is daar iets misgelopen.

Volgens een reconstructie van de krant La Stampa moesten drie treinen na elkaar van Corato naar Andria rijden, eentje meer dan normaal. Blijkbaar heeft de stationschef van Andria na de tweede trein de toestemming gegeven aan een trein om te vertrekken in de tegenovergestelde richting.

Hoe dan ook heeft het Italiaanse gerecht een onderzoek ingesteld naar de twee betrokken stationschefs. "Wij gaan ons niet beperken tot de evidente gegevens en de voor de hand liggende conclusies", zegt de procureur. "We zullen alle verantwoordelijkheden bekijken."