Twee liberale burgemeesters lanceren PLAN BE voor meer België

Helemaal tegen de stroom in broedt binnen de liberale partijen een nieuwe beweging op een plan voor meer België, schrijft De Standaard. Nadat vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) gisteren gepleit had voor een herfederalisering van bepaalde bevoegdheden, lanceren twee liberale burgemeesters in augustus PLAN BE.
Jasper Jacobs
Tim Vandenput

Terwijl de N-VA op 11 juli nog vol inzette op een verdere regionalisering in 2019, krijgt binnen de liberale partijen Open VLD en MR een heel andere piste aanhang: een herfederalisering van sommige bevoegdheden.

Nog opvallender: twee liberale burgemeesters uit aangrenzende gemeenten, Tim Vandenput (Hoeilaart, Open VLD) en Christophe Dister (Terhulpen, MR), lanceren eind augustus een heuse tegenbeweging: PLAN BE. "De ontmanteling van de federale staat, plan A zeg maar, heeft zijn limieten bereikt. Het is tijd voor PLAN BE: starten met een wit blad, en België opnieuw indelen", zegt Vandenput. Er komt een website, een blog, een oproep op sociale media en burgerparticipatie. "We zullen zelf colloquia organiseren, en mensen aantrekken van buiten de politiek", zegt Dister. "We ondergaan niet langer gelaten de versnippering en inefficiëntie, we forceren een nieuwe start."

Vicepremier Alexander De Croo schoof al vier thema's naar voren waar herfederalisering een aanrader is: mobiliteit, energie en klimaat, buitenlandse handel en veiligheid. Ook PLAN BE wil met deze werven aan de slag gaan. "We zijn een van de slechtste leerlingen in Europa als het gaat over weginfrastructuur", zegt Vandenput. "Investeringen doen we beter met een Belgisch plan, dan met een regionaal. Kijk ook naar de Brusselse Ring. Die loopt over de drie gewesten. Elk gewest heeft wel zijn redenen om er niet in te investeren. Als mobiliteit niet gesplitst was, dan zouden we dat dossier door een federale bril bekijken."

Het uiteindelijke doel van PLAN BE is de architectuur uittekenen voor een nieuwe, slankere overheid.

"Bekijken hoe we beter kunnen samenwerken"

Dat Vandenput als Open VLD'er een herfederaliseringsbeweging lanceert, is voor de partijtop geen probleem, al wil voorzitter Gwendolyn Rutten het debat pas voeren wanneer het zich stelt.

Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie Bart Tommelein (foto in tekst) benadrukt in "De ochtend" dat dit geen officieel partijstandpunt is. "Er bestaan verschillende meningen. Wij willen kijken naar hoe we efficiënter kunnen werken. Dit is geen verhaal van structuren. Energiebeleid zal bijvoorbeeld wel worden gedecentraliseerd. We willen wel bekijken hoe we beter kunnen samenwerken. Wetgeving die hindernissen inbouwt, moeten we wegwerken."

Tommelein schaarde zich tot slot volop achter een andere partijgenoot, Vincent Van Quickenborne. "Hij pleit voor meer verantwoordelijkheden voor de steden en gemeenten, daar ben ik het volledig mee eens."