Vervoerbewijs altijd vergeten? Plant de chip gewoon in uw hand

Er zijn zo van die zaken die u liever niet vergeet. Uw abonnement van het openbaar vervoer, bijvoorbeeld. De Nederlander Tom van Oudenaarden vond dat ook en ging over tot een behoorlijk extreme oplossing: het implanteren van de chip in zijn hand.

"Ik heb een chipkaart aangepast en in mijn hand geïmplanteerd. Aan jullie de vraag: laten jullie dat ook toe?" Met die opmerkelijke vraag op Twitter liet de Utrechtenaar Tom van Oudenaarden de Nederlandse Spoorwegmaatschappij wellicht even schrikken. Maar jawel, de professionele piercer meende het en plaatste zo'n twee weken geleden zélf - met iets of wat hulp - zijn pasje voor de trein in zijn hand. 

"Er werd eerst een stukje huid opengesneden", zegt de man aan Het Algemeen Dagblad. "In de open holte werd een siliconen schijfje van 3,5 centimeter breed en 6 millimeter hoog geplaatst. In dat schijfje zit de chip van de kaart. Zeven hechtingen volgden. Dus ja, het deed wel even pijn."

Na enkele dagen rust nam Van Oudenaarden gisteren de proef op som en trok hij naar het station Utrecht Overvecht om daar de poortjes te openen. Met resultaat.

Hoewel de chip duidelijk lijkt te werken, is het toch niet helemaal zeker of de man voortaan zijn pasje mag thuislaten. "Dit hebben we nog nooit gezien", reageert de spoorwegmaatschappij op Twitter. "Als je incheckt en de conducteur kan je verifiëren dan mag het. Hou er wel rekening mee dat die stomverbaasd is en het kan weigeren."

Niet eerste experiment

De treinkaart is niet de eerste ingreep in het lichaam van Van Oudenaarden. Zo heeft hij verschillende tatoeages op zijn lichaam en implanteerde hij eerder ook al een led-lamp in zijn arm. Hij heeft ook enkele chips onder zijn huid zitten waarmee hij zijn auto kan starten en zijn winkel openen.

"Ik wil eigenlijk van mijn hele portefeuille af, net als van mijn sleutelbos in mijn zak", zegt hij aan de Nederlandse omroep NOS. "Ik ben ervan overtuigd dat dat mogelijk is."

lees ook