VN vermoedt oorlogsmisdaden door beide partijen in Oekraïne

Zowel het regime in Kiev als de rebellen in Oost-Oekraïne maken zich schuldig aan misdaden als het standrechtelijk executeren van burgers en "blinde" bombardementen op woonwijken. Die misdaden vallen allicht in de categorie "oorlogsmisdaden", stelt het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (HCHR).

Het gepubliceerde rapport betreft de periode tussen januari 2014 en mei van dit jaar, en beperkt zich tot de regio Oost-Oekraïne. Het conflict in Oost-Oekraïne heeft op twee jaar tijd minstens 9.400 doden geëist.

De bevindingen van het HCHR zijn niet nieuw. Internationale ngo's als Human Rights Watch en Amnesty International hebben al herhaaldelijk de Oekraïense regimetroepen en de rebellen beschuldigd van misdaden als foltering en standrechtelijke executies in de door hen gecontroleerde zones.

Die klachten hebben vooralsnog enkel tot effect gehad dat Kiev heeft beloofd om de veronderstelde wandaden te onderzoeken. Het HCHR stelt echter vast dat Kiev weinig animo toont om de feiten effectief na te gaan.