Zware aanslag in Nice eist nu al 84 levens

In de Zuid-Franse stad Nice is een vrachtwagen ingereden op een mensenmassa op de beroemde Promenades des Anglais. De mensen hadden net het vuurwerk ter gelegenheid van de Franse nationale feestdag bijgewoond. Er zijn nu al 84 dodelijke slachtoffers geteld. 18 gewonden verkeren in levensgevaar.

De feiten hebben zich gisteravond tussen 22.30 uur en 23 uur afgespeeld, kort na het einde van het vuurwerk ter gelegenheid van de Franse nationale feestdag. Ter hoogte van de luchthaven van Nice vertrok een witte vrachtwagen voor een moordende rit over de beroemde Promenade des Anglais. Na 2 kilometer kon de politie het voertuig tot stilstand brengen, in de buurt van het al even beroemde hotel Negresco.

Achter het stuur zat een 31-jarige man met de Frans-Tunesische nationaliteit. Hij had duidelijk de bedoeling zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Uiteindelijk werd hij door de politie doodgeschoten, net nadat hij zelf het vuur had geopend.

Christian Estrosi, de president van de regio Provence-Alpes-Côte d'azur, heeft het over "het ergste drama uit de geschiedenis van Nice". Intussen staat de teller al op 84 doden, onder wie een aantal kinderen. Er zijn ook minstens 18 zwaargewonden.

Over eventuele Belgische slachtoffers bestaat nog geen duidelijkheid. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) staat in contact met de Franse autoriteiten om zicht te krijgen over mogelijke Belgische slachtoffers. 

Enorme paniek

Onderprefect Sébastien Humbert van de prefectuur Alpes Maritimes riep de inwoners van Nice op binnen te blijven en de openbare weg vrij te laten voor de hulpdiensten.

In de straten van Nice heerste grote paniek. "Er is veel bloed. Er zijn ongetwijfeld veel gewonden", getuigde een journalist van de krant Nice Matin.

"Een witte vrachtwagen verscheen uit het niets in de mensenmassa en kwam 20 meter voor mijn neus tot stilstand", getuigt de Nederlander Brenner Bouwman op Twitter. "De chauffeur heeft uit het raam schoten gelost en op dat moment ben ik gaan rennen."

Crisisoverleg in Parijs

De Franse president François Hollande, die gisteravond in Avignon was, is teruggekeerd naar Parijs voor crisisoverleg in het Elysée. Daarbij waren ook premier Manuel Valls en minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve aanwezig.

De aanslag is nog niet opgeëist. Hoe dan ook lijken het moment en het doelwit van de aanslag niet toevallig gekozen. De Promenade des Anglais, de bekende boulevard langs de Middellandse Zee, stond vol met mensen die het vuurwerk van de Franse nationale feestdag hadden bijgewoond.

De antiterreurcel van het parket van Parijs neemt het onderzoek over. Dat wijst erop dat de Franse autoriteiten ervan uitgaan dat het om een terreuraanslag gaat. Ook de Hollande neemt het woord terreur in de mond. Het is de derde grote aanslag in Frankrijk in anderhalf jaar, na de aanslagen tegen Charlie Hebdo (7 januari 2015) en een joodse supermarkt in Parijs (9 januari 2015) en de aanslagen in Saint-Denis en Parijs (13 november 2015).

NOODNUMMER BUITENLANDSE ZAKEN

Belgen die hun familie in Nice niet kunnen bereiken en vragen hebben, kunnen contact opnemen met Buitenlandse Zaken op dit nummer: +32 2 501 40 00

AFP or licensors
AFP or licensors