"Aanval op onschuldige burgers op dag waarop onze waarden worden gevierd"

"We zijn solidair met onze oudste bondgenoot", zegt VS-president Obama in een eerste reactie op de bloedige aanslag in Nice. De Amerikaanse president is een van de wereldleiders die hun steun aan Frankrijk en het Franse volk betuigen.

Obama heeft de aanslag in Nice zwaar veroordeeld en benadrukt dat de Verenigde Staten solidair zijn met hun oudste bondgenoot Frankrijk. "Op deze 14e juli herdenken we de democratische waarden waarmee Frankrijk de hele wereld heeft geïnspireerd", meldt de president in een persbericht.

De Franse nationale feestdag herdenkt de Franse revolutie uit 1789 en daarmee de vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry noemt het afschuwelijk dat de aanslag plaatsvond op de dag dat die waarden worden gevierd. "De Verenigde Staten staan achter het Franse volk in deze tragische periode en zullen elke steun leveren die nodig is", benadrukte hij.

"We zullen ons niet laten intimideren", zegt de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. "Deze laffe daad sterkt ons in onze overtuiging dat we samen de wereldwijde terreur zullen verslaan." Republikeins presidentskandidaat Donald Trump vraagt zich af "wanneer we het zullen leren". "Het wordt alleen maar erger", twittert hij. "Ik bid voor de slachtoffers en hun families."

"Zullen strijd tegen terreur winnen"

In een gezamenlijke boodschap hebben de 15 leden van de VN-Veiligheidsraad de "barbaarse en laffe" aanslag unaniem veroordeeld. De Canadese premier Justin Trudeau laat weten dat de Canadezen "aangedaan zijn" door de aanslag in Nice. Zijn kersverse Britse collega Theresa May is gechoqueerd en bezorgd. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is "verenigd met Frankrijk in ongeloof". "Ondanks alle moeilijkheden zullen we de strijd tegen terreur winnen", zegt ze.

Ook de Japanse premier Shinzo Abe is geshockt door de aanslag. "Ik wil mijn medeleven betuigen aan Frankrijk en het Franse volk waarmee wij vele waarden delen", zegt hij. "We zijn verbonden in onze strijd tegen haat en terreur", zegt voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk op dezelfde persconferentie. "We betreuren de aanslag in Nice en we zijn vastberaden om samen terreur aan te pakken."

Turks president Recep Tayyip Erdogan heeft het over barbaren. "De moderne barbaren die deze aanslag hebben uitgevoerd, hebben niets met religie of menselijkheid te maken", klinkt het. "Voor hen is er op deze wereld geen plaats." Paus Fransiscus laat weten voor de slachtoffers van Nice te bidden. "Ik vraag aan God om de door haat verblinde harten van de gewelddadigen te bekeren."

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zegt dat de laffe en barbaarse terreurdaad hem gechoqueerd heeft. "We staan samen met de Franse natie en de Fransen: vive la France en vive la République." De Russische president Vladimir Poetin spreekt ook over een "barbaarse daad" en wil samen met Frankrijk de strijd tegen terreur voortzetten. "Rusland is solidair met het Franse volk op deze moeilijke dag."