"Betraand" Frankrijk verlengt noodtoestand en gaat 3 dagen in nationale rouw

In Frankrijk wordt de noodtoestand met drie maanden verlengd na de terreuraanslag in Nice. Dat heeft president François Hollande verklaard in een televisietoespraak. Hij roept reservisten bij de ordediensten op en verklaart dat Frankrijk zijn strijd tegen terreurgroep IS in Irak en Syrië zal opvoeren. Morgen starten ook drie dagen van nationale rouw in het land.

"De horror heeft zich opnieuw op Frankrijk gericht." Met die woorden begon François Hollande rond 3.30 uur zijn toespraak, na de aanslag in Nice. "Frankrijk is onder de tranen, wordt geteisterd, maar Frankrijk zal altijd sterker zijn dan de fanatiekeling."

Hoewel Hollande gisteren nog aankondigde dat de noodtoestand in Frankrijk - afgekondigd na de vorige terreuraanslagen bij onze zuiderburen - op 26 juli zou aflopen, zal die nu met drie maanden worden verlengd, zo benadrukte de president. Het Franse parlement zal zich daarover woensdag en donderdag uitspreken.

Voorts zal de Franse overheid blijvend 10.000 militairen inzetten in de straten. Ook die operatie ging aanvankelijk worden afgebouwd. Ten slotte roept de Franse regering reservisten bij de ordediensten op, om gevoelige sites deze zomer extra te bewaken en ook om grenscontroles uit te voeren.

Vanochtend kondigde Hollande ook nog drie dagen van nationale rouw aan: van morgen tot en met maandag.

Strijd tegen IS

Volgens Hollande is het duidelijk dat de dodelijke raid op de Promenade des Anglais in Nice een terreuraanslag is. Niemand heeft die vooralsnog opgeëist. Het is ook niet duidelijk of de dader een "lone wolf" was, dan wel of hij banden had met een terreurorganisatie zoals IS. Toch is het opvallend dat de Franse president aankondigde dat Frankrijk de strijd tegen IS in Irak en Syrië verder zal opvoeren.

De president benadrukte in zijn verklaring namelijk dat heel Frankrijk onder de bedreiging van het islamitische terrorisme staat. Maar dat het land net getroffen werd op zijn nationale feestdag, is bijzonder symbolisch. "De Quatorze Juillet, symbool van de vrijheid. De mensenrechten worden ontkend door fanatiekelingen en Frankrijk is in het bijzonder hun doelwit."