"Terrorist Nice zonder twijfel verbonden met radicale islam"

Volgens de Franse premier Manuel Valls staat het buiten kijf dat de "terrorist in Nice op één of andere manier te maken had met de radicale islam". Opvallend is dat minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve daar nog niet van overtuigd is.

Vanmiddag liet procureur François Molins in Parijs al verstaan dat de aanslag in Nice weliswaar niet opgeëist is door IS of andere terreurgroepen, maar dat die wel past in het idee van moslimterreur.

Vanavond sloot de Franse premier Manuel Valls zich in een interview op de tv-zender France 2 daarbij aan. Volgens Valls is de terrorist in Nice "zonder enige twijfel op de één of andere manier verbonden met de radicale islam. Ja, het gaat om een terroristische aanslag en we zullen zien wie de medeplichtigen zijn", zei Valls.

Waarop Valls zich beroept, is nog niet duidelijk. Er zijn aanwijzingen dat de dader in Nice in een moeilijke echtscheiding verwikkeld was, financieel aan de grond zat en mentale problemen had, maar anderzijds is er de symbolische plaats en datum van aanslag op de Franse nationale feestdag in een stad waaruit nogal wat radicale moslims naar Syrië en Irak vertrokken zijn. 

Hoe dan ook ontkent Valls dat de veiligheidsmaatregelen in Nice niet voldoende geweest zouden zijn. Hij belooft ook dat de internationale coalitie de aanvallen tegen IS en andere terreurgroepen zal opvoeren en zal zegevieren. 

Cazeneuve is niet overtuigd

Opvallend is dat de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vanavond een ander geluid liet horen in een interview op de zender TF1.

De moordenaar in Nice was bij de inlichtingendiensten niet bekend en er waren geen aanwijzingen dat de man beïnvloed was door de radicale islam", zei Cazeneuve.

Op nog anders: op de vraag of hij kon bevestigen dat de motieven van de dader beïnvloed waren door jihadisten, antwoordde Cazeneuve "Neen"'.