Antwerpse politie koopt politietanks om aanslag als Nice te vermijden

"De Antwerpse politie heeft speciale politietanks besteld om dit soort dingen (red. zoals in Nice) te kunnen vermijden", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA) op Radio 2 Antwerpen. "Als er in Antwerpen vuurwerk wordt afgestoken, sluiten we met die tanks de straten af om te voorkomen dat iemand in de menigte kan rijden."

"Het is moeilijk om te begrijpen hoe dit in Nice is kunnen gebeuren", zegt de Antwerpse burgervader. "Als wij in Antwerpen vuurwerk afsteken -zoals met oudejaar- dan sluiten wij de straten af zodat er geen enkel voertuig in de menigte kan rijden." Dat gebeurt momenteel met speciale politietanks van de federale politie in Brussel, maar vanaf 2017 beschikt de Antwerpse politie zelf over dergelijke voertuigen.

"We hebben twee politietanks en een gepantserd interventievoertuig gekocht", zegt De Wever. "Dit soort wagens kun je niet omver rijden. Die kan je niet uit de weg duwen en zijn bestand tegen oorlogsmunitie." De burgervader zegt dat terreur niet uit te sluiten valt, maar "bij elk evenement nemen we de geschikte maatregelen".