Dader aanslag Nice: 31-jarige Tunesische chauffeur

De dader van de aanslag in Nice is Mohamed Lahouaiej Bouhlel, een 31-jarige chauffeur met de Tunesische nationaliteit. De man was veroordeeld wegens geweldpleging, maar hij was niet bekend bij de inlichtingendiensten wegens radicalisering of banden met terreurnetwerken. De aanslag is ook niet opgeëist.
Het appartement van de dader wordt doorzocht door de politie.

Vanmiddag heeft de procureur van de republiek in Parijs François Molins een eerste informatieronde gegeven over de aanslag van gisteravond in de Zuid-Franse stad Nice.

De dader is geïdentificeerd als Mohamed Lahouaiej Bouhlel, een 31-jarige Tunesiër die in Nice woonde en werkte als chauffeur. Hij  was eerder veroordeeld wegens crimineel geweld, maar de inlichtingendiensten kenden hem niet en er waren geen sporen bekend van radicalisering of banden met terreurgroepen. 

Hij had de witte vrachtwagen van 19 ton op 11 juli gehuurd en had die niet teruggebracht op de afgesproken datum van 13 juli. Gisteravond is Bouhlel met die vrachtwagen dan ingereden op de menigte op de Promenade des Anglais in Nice, waarna hij het vuur opende op drie politieagenten en daarop door hen werd doodgeschoten.

In de vrachtwagen werden identiteitspapieren van Bouhlel gevonden evenals een automatisch pistool en munitie. In de cabine lagen ook enkele namaakwapens van het type Kalasjnikov en een M16. Intussen zijn in Nice twee huiszoekingen gehouden, onder meer in het huis van Bouhlel. Zijn vrouw is daarbij opgepakt en allerlei documenten, mobiele telefoons en beelden van bewakingscamera's worden nu onderzocht.

Veel meer wou procureur Molins daarover nog niet kwijt. Hij merkte wel op dat er nog altijd geen opeising is door terreurgroepen, maar dat de dader mogelijk wel geïnspireerd was door de oproepen tot geweld door terroristische organisaties.  

De man was dus bekend bij de Franse politie, maar dan wel voor "gewone misdrijven". Volgens de Franse zender BFMTV gaat het dan om gewelddaden en wapengebruik, maar niet om terrorisme.

Zwijgzaam

De buren van de man omschrijven hem als "teruggetrokken" en "zwijgzaam". Hij gaf niet de indruk een religieus persoon te zijn, aldus een bewoner van het vier verdiepingen tellend gebouw waar ook de verdachte zou wonen.

Een vrouw die op dezelfde verdieping woont als de dader, zei dat ze slechts één keer met hem had gesproken. Op de verdieping erboven woont een gezin dat zegt dat de man hun groeten nooit beantwoordde. Een bewoonster van het gelijkvloers zegt dat ze hem wantrouwde omdat het gaat om "een knappe man die zich te veel aan zijn twee dochtertjes hechtte".

De bestuurder werd doodgeschoten door de politie, nadat hij over een afstand van twee kilometer op de beroemde Promenade des Anglais in de Zuid-Franse badstad was ingereden op een menigte mensen. Net voor de dader werd doodgeschoten, heeft hij zelf het vuur geopend.

In de vrachtwagen werden een granaat en wapens gevonden, maar die waren dus gedeeltelijk nep of niet-operationeel. De truck werd enkele dagen geleden gehuurd in een dorp in de nabije omgeving van Nice.

Lone wolf?

Het is dus nog niet duidelijk of de man alleen handelde, dan wel of hij medeplichtigen had. De Franse autoriteiten zijn dat volop aan het onderzoeken, wist president François Hollande te melden enkele uren na de aanslag. Mocht het effectief gaan om een aanslag door een zogenoemde "lone wolf", dan gaat het om de dodelijkste aanslag ooit op Europese bodem gepleegd door een enkeling.

Of de man banden had met IS, is dus nog niet geweten. Hollande kondigde wel al aan dat Frankrijk de strijd tegen de terreurbeweging in Syrië en Irak zal opvoeren.

AFP or licensors