Doodle van Google eert Roger Raveel

Google eert vandaag Roger Raveel, de overleden Belgische schilder die vandaag 95 jaar zou zijn geworden. Het logo van de zoekmachine is voor een hele dag aangepast en bevat typische elementen uit het werk van de kunstenaar.

Raveel is een van de belangrijkste Belgische kunstenaars van na de Tweede Wereldoorlog. Zijn werken herkent u aan de witte vlakken - die symbool staan voor leegte - en vierkanten die terugkomen in verschillende kleuren. 

De schilder - die in 2013 overleed - zou vandaag 95 jaar zijn geworden. Ter ere van die verjaardag komt Google met een doodle - een aanpassing aan het standaardlogo - op de startpagina in ons land en Nederland. Het werk van de schilder is namelijk ook bij onze noorderburen erg populair.

In het "logo" zijn typische elementen terug te vinden uit het schilderij "De drie hoofdkleuren Vierkantig gevat in de natuur met hun complementairen" (2003) en drie grafische werken: "Nog een beetje mens" (1989), "Profiel met rode vlek" (1988) en "De schilderijenoptocht van 1978 te Machelen-aan-de-Leie" (1979).

Marleen De Muer, de vrouw van de overleden kunstenaar, is blij met het logo. "Er is gebruikgemaakt van het tekenkundige grafische en het picturale uit zijn werk", zegt ze. "De doodle is universeel en tijdloos net als het oeuvre van Roger Raveel."

Hoewel het niet de eerste keer is dat een Belg een doodle krijgt, is het toch vrij uitzonderlijk. Adolphe Sax (201e verjaardag in 2015) en René Magritte (110e verjaardag, 2008) gingen Raveel al voor.