Erdogan roept Turken om te betogen tegen de coup

Omstreeks half twaalf vanavond heeft de Turkse president Tayyip Erdogan gereageerd op de staatsgreep in zijn land. Aan CNN Türk zei Erdogan dat het gaat om een opstand van "een minderheid binnen het leger" en hij riep de Turken op om op straat te komen tegen de coup.

Het is opvallend dat Erdogan zijn oproep deed aan de Turkse afdeling van de Amerikaanse nieuwszender CNN en niet aan de eigen media. Zeker de staatszender TRT is immers in handen van de militairen die de staatsgreep uitvoeren.

Volgens Erdogan gaat het om een opstand van een minderheid binnen het leger. Hij maakt zich sterk dat de staatsgreep zal mislukken, maar riep tegelijk de Turken toch op om massaal op straat te komen om zich tegen de coupplegers te keren. Die zullen een zware prijs betalen voor hun daden, waarschuwde de president.

Erdogan zei ook dat hij zo snel mogelijk zal terugkeren naar de hoofdstad Ankara, ook al lijkt die stevig in handen van de militairen. Waar Erdogan zich precies bevindt, is niet duidelijk. Volgens sommige bronnen is hij naar de Europees-Aziatische top in Mongolië, maar anderen zeggen dat hij in zijn vakantieverblijf in de stad Bodrum zit.

Hoe dan ook viel Erdogan uit naar de "parallelle structuur" en daarmee bedoelt hij de volgelingen van de moslimgeestelijke Fethullah Gülen, die in de Verenigde Staten in ballingschap leeft, maar erg veel aanhangt heeft in Turkije. Erdogan en Gülen waren ooit bondgenoten, maar de relaties tussen hen zijn de voorbije jaren verzuurd en de president heeft Gülen beschuldigd van het aanzetten tot staatsgrepen door het gerecht en door het leger.