Geen extra maatregelen op Beleuvenissen, wel op Blues Peer

Leuven neemt naar aanleiding van de aanslag in Nice geen extra veiligheidsmaatregelen voor de Beleuvenisseneditie van vanavond. Blues Peer, dat vanavond start, kondigt wel extra politiecontroles aan op de parkings. Tomorrowland houdt het volgend weekend voorlopig bij de eerder geplande extra veiligheidsmaatregelen n.a.v. terreurdreigingsniveau 3.

De eerste avond van de Beleuvenissen lokte vorige week vrijdag volgens de organisatoren 23.000 mensen naar de Leuvense binnenstad. Ook vanavond zal het in het stadscentrum van Leuven druk zijn met gratis optredens van onder meer Novastar, Lady Linn en Stef Bos. Toch gelden er geen extra veiligheidsmaatregelen. Dat is beslist na overleg tussen dienstdoend burgemeester Carl Devlies (CD&V) en korpschef Jean-Paul Mouchaers.

"We zetten bij dergelijke evenementen sowieso extra manschappen in. Er is echter beslist om dat aantal vanavond niet te verhogen noch om andere bijkomende veiligheidsmaatregelen te nemen omdat er hierover geen nieuwe richtlijnen gekomen zijn van Binnenlandse zaken. Alles blijft dus zoals gepland was", zegt politiewoordvoerster Stephfanie Gille.

Ook burgemeester Louis Tobback, momenteel met vakantie in het buitenland, stelt geen reden te zien om aan paniekvoetbal te doen. "Ik zou trouwens niet eens weten wat ge kunt doen tegen een dergelijke zot - terrorist of niet - die op die manier te keer gaat met een camion", aldus Tobback.

Blues Peer: "Extra parkingcontroles"

Verschillende Limburgse evenementen verstrengen hun veiligheidsmaatregelen vanavond niet. Blues Peer is de uitzondering. De organisatie kondigt verscherpt politietoezicht aan van de wagens die de parking op- en afrijden.

"We hebben vanmiddag vergaderd met de politie en officiële instanties van de omliggende gemeenten", zegt Jan Meurs, voorzitter van de organiserende vzw Blues Peer. "Extra maatregelen zijn er niet echt. Sowieso kijken we de rugzakken van de festivalgangers goed na en zijn er draaiboeken bij onregelmatigheden. De politie gaat wel extra zal patrouilleren aan de ingang van de parking. Zowel wagens die het terrein oprijden als die weer naar huis gaan, kunnen bijkomend gecontroleerd worden. Ons publiek staat bekend als zeer gemoedelijk en vreedzaam, dus dat zal wel loslopen."

Naast Blues Peer vinden dit weekend ook nog de Bokrijkdag, de jumping in Borgloon, Fiesta Tropical in Sint-Truiden en Rock Herk plaats in de provincie. De meeste organisatoren hadden al een aantal maatregelen genomen en gaan door de gebeurtenissen in Nice geen extra veiligheidscontroles uitvoeren.

Tomorrowland plaatst metaaldetectoren

Dancefestival Tomorrowland, dat volgend weekend plaatsvindt in Boom, neemt voorlopig geen extra veiligheidsmaatregelen. In samenwerking met andere grote zomerfestivals zoals Rock Werchter en Dour Festival werden de toegangscontroles na de aanslagen in Zaventem en Brussel al verscherpt. Aan de ingang van het festival komen zeker metaaldetectoren.