Het waarom van Nice: veel theorieën, weinig echte antwoorden

Is de dodelijke aanslag in Nice het werk van een moslimfundamentalist, of ging het om een losgeslagen "lone wolf"? Het antwoord luidt dat we het (nog) niet weten. Terzake sprak met een onderzoeksjournalist en een veiligheidsexpert.
Volgens Claude Moniquet is alles beveiligen een utopie

84 doden en 202 gewonden, van wie 52 in kritieke toestand: een bijzonder zware balans van een aanslag gisteravond op de Promenade des Anglais in Nice. Een vergelijking met de door IS opgeëiste aanslagen van 22 maart in Brussel en die van 13 november vorig jaar in Parijs lijkt voor de hand te liggen.

"Nice wordt beschouwd als de Franse stad met het meeste radicale moslims", legt onderzoeksjournalist Alexandre Mendel uit. Mendel is gespecialiseerd in het jihadisme in Frankrijk. Hij wijst erop dat de Nice bijzonder veel Syrië- en Irak-strijders telt en dat daar het grootste aantal deelnemers zijn aan een deradicaliseringsprogramma.

"De meeste toeristen weten niet dat er op 3 kilometer van de palmbomen van de Promenade des Anglais no-go-zones bestaan zoals Molenbeek, waar de jihad wordt gepredikt", aldus Mendel. Hij gelooft niet in de theorie van de lone wolf, want iemand die met een vrachtwagen op een mensenmassa inrijdt, heeft volgens hem instructies gekregen. Hij vraagt zich af hoe iemand met een vrachtwagen op de Nationale Feestdag zomaar de Promenade des Anglais kan oprijden.

"Alles beveiligen onmogelijk"

Het antwoord op die vraag krijgen we van veiligheidsexpert Claude Moniquet. "De dader was slim genoeg om zijn vrachtwagen in de veiligheidszone te parkeren, vóór die werd afgesloten voor het vuurwerk." Op die manier kon hij zich voordoen als een leverancier, en vervolgens gisteravond laat gewoon in de stuurcabine klimmen en aan zijn moordende rit beginnen.

"In een open samenleving kan je onmogelijk alles beveiligen", relativeert Moniquet. Hij wijst erop dat we niet weten of de dader in Nice deel uitmaakt van terreurgroep IS. "Of de dader nu trouw had gezworen aan IS of niet: hij heeft zich voor zijn modus operandi zeker gebaseerd op de gruweldaden van de terreurorganisatie." Voor wat de feiten zelf betreft, maakt het volgens hem niets uit. Voor alle duidelijkheid: de aanslag in Nice is nog niet opgeëist.

De dader was een 31-jarige Tunesiër die al jaren in Nice woont. "Er wordt nu meer en meer op zijn familiale situatie gefocust", zegt tv-journalist Steven Decraene vanuit Nice. "Hij is gescheiden, vader van twee kinderen en hij zou mentaal niet stabiel zijn geweest. Het voorbije jaar zou hij veroordeeld zijn tot zes maanden gevangenis voor gewapende agressie."

Ook niet onbelangrijk is dat de man niet gesignaleerd stond als geradicaliseerde moslim. "Maar hij had dus wel mentale problemen", bevestigt Decraene. "Wat onmiddellijk de vraag oproept: moet hier de link worden gelegd met een aanval geïnspireerd door terreurgroep IS, of moet we het eerder hebben over een gestoorde gek die zich op een of andere manier kenbaar wilde maken?"

Het onderzoek zal hopelijk meer duidelijkheid bieden, maar dat kan dus nog enige tijd duren. "Meer en meer krijg je te horen dat men gefrustreerd is dat de Franse overheid niet voldoende doet om haar eigen burgers te beschermen", besluit Decraene