Jambon: "We blijven op dreigingsniveau 3"

Het OCAD, dat de terreurdreiging analyseert, houdt het dreigingsniveau voor ons land op niveau 3. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Het OCAD voerde afgelopen nacht al een evaluatie door na de aanslag in Nice en volgt de situatie in de loop van de dag verder op. Vanmorgen komt ook de Nationale Veiligheidsraad samen.

Jambon is onder de indruk van de gebeurtenissen. "Het is verschrikkelijk. De zoveelste daad van gruwel, van beestachtigheid, het houdt niet op", zegt hij in "De ochtend"  op Radio 1. "Het is nog te vroeg om te zeggen of het een aanslag is van IS of van een lone wolf."

De veiligheidsmaatregelen in ons land blijven voorlopig op het hetzelfde niveau. "Het OCAD heeft deze nacht al een analyse gedaan. Op dit moment komt er geen verhoging van het dreigingsniveau. We blijven op niveau 3." Het OCAD blijft de situatie wel op de voet volgen.

Jambon benadrukt dat niveau 3 strenge veiligheidsmaatregelen inhoudt. Voor onze nationale feestdag op 21 juli is al een evaluatie gemaakt. De viering vindt plaats onder dreigingsniveau 3. De Brusselse politie zal versterking krijgen van de federale politie om alles in goede banen te leiden.

Vanmorgen komt de Nationale Veiligheidsraad samen naar aanleiding van de gebeurtenissen in Nice. In de raad zitten vertegenwoordigers van de veiligheidsdiensten, eerste minister Charles Michel (MR), minister Jambon en de andere topministers van de federale regering.