Kan een aanslag zoals in Nice ooit worden vermeden?

Is het mogelijk om een vrachtwagen tegen te houden die inrijdt op een mensenmassa, zoals gisteren in Nice, of op een gebouw? Ja, zegt de Britse openbare omroep BBC, die wijst op enkele subtiele barrières in Groot-Brittannië.
AFP or licensors

In Nice reed gisterenavond een vrachtwagenchauffeur in op een mensenmassa, met talloze doden en gewonden als resultaat. Maar hoe kon het dat de bestuurder zo dicht en zo ver raakte? Het is iets wat heel wat mensen bezighoudt, net zoals de vraag of het eigenlijk ooit kan worden voorkomen.

Geen enkele methode kan uiteraard alle risico's wegnemen, maar de BBC zet in een artikel op de website toch enkele mogelijkheden op een rij. Zo blijken de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Israël drie landen die het meeste nadenken over de bescherming van de openbare ruimte en belangrijke gebouwen. Denk maar aan de zwarte omheiningen rond het Palace of Westminster en Downing Street 10.

AP2011

Wie naar de hoofdstad trekt, zal echter niet elke keer de veiligheidsmaatregelen opmerken. Zo wijst de BBC naar het Whitehall, de woning van heel wat regeringsleden op amper honderd meter van het parlement. De paaltjes rondom het gebouw lijken daar deel uit te maken van de architectuur, maar ze blijken er toch met een bepaalde functie te staan.

Het meest gekende en subtiele voorbeeld van dergelijke beveiliging is te vinden aan het Arsenal's Emirates' Stadium, waar gigantische letters buiten de naam van het stadion spellen. Het valt op, zeer zeker, maar dat alles is niet toevallig daar geplaatst. Een vrachtwagen heeft geen schijn van kans om erdoor te raken, zo klinkt het.

AP2011

Hoewel de BBC benadrukt dat een aanslag zoals in Nice ook kan plaatsvinden in Groot-Brittannië, zouden zulke systemen toch een dergelijke aanval kunnen tegenhouden.

Dat is ook iets wat de stad Gent weet, waar vanavond de Gentse Feesten starten. Rond de feestenzone worden betonblokken geplaatst zodat voertuigen er - zonder controle - niet door kunnen.

Meest gelezen