May in Schotland: "Geen drastische boedelscheiding met EU"

De nieuwe Britse premier Theresa May heeft vandaag een bezoek gebracht aan Edinburgh. Met de Schotse regeringsleidster Nicola Sturgeon heeft ze vooral gepraat over het behoud van de eenheid van Groot-Brittannië. Zo zei May dat ze het bewuste artikel 50, over de boedelscheiding met de EU, pas wil inroepen als alle deelparlementen op dezelfde lijn zitten.
AFP or licensors

Het is de eerste reis van May sinds haar ambtsaanvaarding van woensdag. "Ik geloof met heel mijn hart in het Verenigd Koninkrijk", verklaarde May voor haar afreis naar Edinburgh. De "speciale unie" tussen Londen en Edinburgh moet behouden blijven.

Dat het overleg moeizaam zal zijn, is nu al duidelijk. De Schotten willen immers in de Europese Unie blijven en May moet na het brexitreferendum onderhandelen over de boedelscheiding met de EU. Door het brexitreferendum heeft het onafhankelijksstreven van de Schotten een tweede adem gevonden. Pas in 2014 won het nee-kamp nipt het eerste referendum over Schotse onafhankelijkheid.

"Pas boedelscheiding als we allemaal op één lijn staan"

Na afloop van de volgens beide dames "positieve gesprekken" zei May dat ze bereid is om alle opties - ook de Schotse onafhankelijkheid - in overweging wil nemen, om de relatie tussen de EU en Schotland gaaf te houden. "Ik wil dat de Schotse regering volledig betrokken is in deze discussie. We moeten de Schotse belangen zeker beschermen."

May benadrukte dat ze daarom het bewuste artikel 50, dat de boedelscheiding met de EU regelt, niet overhaast wil inroepen. "Dat zal pas gebeuren op het moment dat ik het gevoel heb dat we met het hele Verenigd Koninkrijk op één lijn staan. Het is belangrijk om één gemeenschappelijk standpunt te hebben, voor artikel 50 in werking treedt. We hebben er allemaal belang bij om een zo goed mogelijke relatie met de EU te onderhouden."

Over een tweede onafhankelijkheidsreferendum zei May dat de "zeer duidelijke boodschap al in 2014 werd verhoord". Ze wil naar eigen zeggen de "speciale eenheid" tussen Schotland en de rest van het Verenigd Koninkrijk in stand houden.

Laat de fotograaf zijn camera zakken, dan ziet een ontmoeting tussen May -notoir schoenenliefhebber- en Sturgeon er als volgt uit:

AFP or licensors