Michel: "Ook hier rekening houden met nieuwe werkwijzes van terroristen"

"De aanslag in Nice toont aan dat terroristen nieuwe modi operandi gebruiken. Ook in België moeten de veiligheidsdiensten hiermee rekening houden." Dat heeft premier Charles Michel (MR) gezegd op een persconferentie. De veiligheidsmaatregelen voor de viering van de nationale feestdag zullen bijgestuurd worden. Het dreigingsniveau in ons land blijft voorlopig wel op drie.

Michel vergaderde vanmorgen met de Nationale Veiligheidsraad. Na afloop van de vergadering sprak hij de pers toe. De premier begon met het aanbieden van zijn medeleven aan de families van de slachtoffers. Hij noemt de aanslag in Nice een "vreselijk drama" en een "laffe daad". "We zijn vastbesloten om te tonen dat democraten sterker zijn dan terroristen. We moeten de waarden van tolerantie en respect verdedigen."

De premier bevestigt dat het dreigingsniveau in ons land voorlopig op 3 blijft, zoals eerder vanmorgen al was aangekondigd. Over de viering van de nationale feestdag volgende week in Brussel zegt hij dat er al extra maatregelen genomen waren in het kader van terreurniveau 3, maar dat de veiligheid nu opnieuw bekeken zal worden. "Met de nieuwe elementen in Nice gaan we onze maatregelen moeten aanpassen. De veiligheidsdiensten werken hard om de concrete nieuwe maatregelen te bepalen."

"We hebben vastgesteld dat nieuwe modi operandi mogelijk zijn. De veiligheidsdiensten moeten daarmee rekening houden ", aldus Michel. Volgens de premier waren de veiligheidsdiensten zich al bewust van de mogelijkheid van aanslagen met voertuigen. "Om evidente redenen zal ik niets zeggen over het type maatregelen, maar we waren al waakzaam voor dergelijke scenario's."

Van een Belgische link met de aanslag of de dader is geen sprake. Dat beklemtoonde Michel later op de dag. België blijft in nauw contact staan met Frankrijk om informatie te krijgen over eventuele Belgische slachtoffers.

Meest gelezen