Naast 84 dodelijke slachtoffers ook 202 gewonden

Er zijn 84 doden en 202 gewonden na de bloedige aanslag in Nice. Dat heeft de procureur van Parijs vanavond meegedeeld. Met mondjesmaat wordt er informatie vrijgegeven over de identiteit van de slachtoffers van de aanslag. Op de Promenade des Anglais in de Franse badstad zijn 84 doden geteld na de dodelijke rit van een vrachtwagen. Mogelijk is er één Belgisch slachtoffer.
AFP or licensors

"Er zweven nog een 50-tal slachtoffers tussen leven en dood", zei Hollande vanmiddag. Bij de 84 dodelijke slachtoffers zijn veel buitenlanders en veel jonge kinderen, wist de Franse president nog te vertellen. Vanavond bracht procureur François Molins van Parijs meer gedetailleerde informatie. Er zijn 84 doden, onder wie 10 kinderen of jongeren. Er zijn ook 202 gewonden, onder wie 52 zwaargewonden in kritieke toestand. Van die laatste groep zijn er nog 25 in direct levensgevaar. Het parket van Parijs leidt het onderzoek naar de gebeurtenissen van gisteravond.

Vermoedelijk is er één Belg te betreuren onder de dodelijke slachtoffers. Vanmiddag had Buitenlandse Zaken nog geen gegevens van 20 landgenoten in de regio. Mede daarom wordt landgenoten die op reis gaan - waar ook ter wereld -  aangeraden zich te registreren op www.travellersonline.diplomatie.be.

Dit weten we wel al:

  • 3 slachtoffers uit Duitsland
  • 3 slachtoffers uit Algerije
  • 2 slachtoffers uit Amerika
  • 1 slachtoffer uit Rusland
  • 1 slachtoffer uit Oekraïne
  • 1 slachtoffer uit Armenië
  • 3 slachtoffers uit Tunesië
  • 2 slachtoffers uit Zwitserland
  • 1 slachtoffer uit Marokko

De Amerikaanse slachtoffers zijn volgens verschillende Amerikaanse bronnen een vader en een zoon uit Texas. Bij de aanslag zijn zeker 10 kinderen of jongeren omgekomen. In totaal werden vijftig kinderen opgenomen in het ziekenhuis, van wie verschillende kinderen nog vechten voor hun leven. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat twee Nederlandse kinderen gewond zijn geraakt: een meisje van 14 en een jongen van 9. Over de aard van hun verwondingen is niets bekendgemaakt.

Amerikaanse slachtoffers mogelijk invloed op onderzoek

Dat er Amerikanen onder de slachtoffers zijn, kan mogelijk een impact hebben op het verdere onderzoek. Na de aanslagen in Brussel - waarbij eveneens Amerikaanse doden vielen - heeft ons land een "joint investigation team" opgericht met de FBI, waardoor de onderzoekers hun mogelijkheden plots fors uitgebreid zagen.

Denk bijvoorbeeld aan het ontcijferen van versleutelde berichten via het internet. "Daarover kreeg ik tot nu toe altijd de boodschap: "dat kan niet". Ineens was het mogelijk om dat te lezen", verklaarde federaal procureur Frédéric Van Leeuw destijds in de Kamer.

"De Amerikanen hebben intern - dus niet op basis van internationale samenwerking - veel meer mogelijkheden dan wanneer België vanuit het buitenland een vraag stelt."