"Bastille day" uit de Franse zalen gehaald na aanslag Nice

De actiefilm "Bastille day" is niet langer te zien in de Franse bioscopen. De film, die zich afspeelt op de Franse nationale feestdag, vertelt het verhaal van een poging om een bomaanslag in Parijs te verijdelen. Uit respect voor de slachtoffers en hun familie is nu beslist om de film in Frankrijk helemaal uit de roulatie te halen.
AFP or licensors

De actiefilm met in de hoofdrollen de Britse acteurs Idris Elba (foto onder) en Richard Madden ging woensdag, daags voor de echte 14 juillet, in Frankrijk in première. Maar na de gebeurtenissen van afgelopen donderdag vindt de verdeler het niet meer kies om de film nog langer in Frankrijk te vertonen. De film had als slogan "Cette année, le feux d'artifice c'est eux" ("Dit jaar zijn zij het vuurwerk", red.).

Onmiddellijk na de aanslag werd beslist om alle reclameaffiches voor de film uit het straatbeeld te verwijderen. Filmzalen mochten evenwel zelf beslissen of ze de film nog draaiden. Vanavond liet verdeler StudioCanal weten dat de film in Frankrijk uiteindelijk helemaal uit de roulatie wordt gehaald "uit respect voor de slachtoffers en hun families".

De film speelde in 230 bioscopen in Frankrijk. In ons land komt de film normaal gezien pas op 17 augustus in de zalen. Het is overigens al de tweede keer dat de werkelijkheid de fictie inhaalt. Begin dit jaar moest de release van de film in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk al worden uitgesteld wegens de aanslagen in Parijs.