"Erdogan is gevaarlijk autoritair, maar een coup is niet de oplossing"

De internationale reacties op de mislukte staatsgreep in Turkije zijn vrij unaniem in hun veroordeling van de coupplegers, maar waarschuwen hier en daar wel president Erdogan voor zijn autoritaire kantjes. "Terughoudendheid en de rechtstaat primeren", klinkt het. Sommigen gaan zelfs zo ver door te beweren dat Erdogan alles in scene heeft gezet.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

De internationale gemeenschap schaart zich grotendeels achter de Turkse president Erdogan en is vrij unaniem in het veroordelen van de putschisten. "We blijven de verkozen burgerregering en de democratische instellingen in Turkije volledig steunen", laat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry onder meer weten. Hetzelfde benadrukt VS-president Barack Obama in een persbericht.

Europees president Donald Tusk onderlijnt dat Turkije een belangrijke bondgenoot van de Europese Unie is en iets soortgelijks laat de Duitse bondskanselier Angela Merkel weten. NAVO-topman Jens Stoltenberg benadrukt dat Turkije "een belangrijke NAVO-bondgenoot is". Zelfs Iran laat weten bezorgd te zijn: "stabiliteit, de democratie en de veiligheid van het Turkse volk zijn van het grootste belang".

Dat laatste benadrukken ook onze premier Charles Michel (MR) en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in een gezamenlijke mededeling: "Het respect voor de democratische instellingen in Turkije en de steun aan de rechtsstaat en de fundamentele vrijheden, zijn van essentieel belang voor de verdere ontwikkeling van de relaties met de EU."

Toch wordt hier en daar Erdogan ook gewaarschuwd voor zijn autoritaire kantjes. "Hij moet aan de verleiding weerstaan om zijn autoritaire greep op de samenleving en media te versterken. Terughoudendheid en de rechtstaat moeten nu primeren", twittert liberaal fractieleider in het Europees Parlement Guy Verhofstadt. "Turkije en het Turkse volk hebben nood aan meer democratie", laat Groen-voorzitster Meyrem Almaci weten op hetzelfde medium.

"Het klopt dat Erdogan gevaarlijk autoritair is, maar een coup is niet de oplossing", laat Kenneth Roth, de voorzitter van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, weten. Democratisch VS-presidentskandidaat Hillary Clinton benadrukt dat Erdogan de mensenrechten en vrijheden moet garanderen. Haar Republikeinse collega Donald Trump heeft vooralsnog niet gereageerd.

Kwatongen gaan zelfs zo ver door te beweren dat Erdogan de coup in scène zou hebben gezet. Door het leger de schuld te geven, zou hij volgens hen zijn macht nog kunnen laten groeien. "Het was een vreemde putsch, mijn impressie is dat het niet echt was", meldt een Duitse journalist in Istanbul op twitter. "Bij de militaire staatsgreep in Caïro waar ik ook bij was, waren veel meer militairen betrokken."

Een ander argument dat aangehaald wordt is dat Erdogan de putsch daarnet "een geschenk van God" noemde. "We kunnen dit als reden aanhalen om het leger volledig te zuiveren van verraderlijke elementen", zei hij in een televisietoespraak.