"Staatsgreep was fake, gestuurd door politieke krachten"

De poging tot staatsgreep gisteravond in Turkije doet veel vragen rijzen. "Het was allemaal zo amateuristisch", vindt de Turkse politiek analist Barbaros Corekoglu. Volgens hem wijst alles erop dat het niet om een echte militaire coup ging, maar zaten er puur politieke krachten achter.

Het Turkse leger is bijzonder machtig. Binnen de NAVO is Turkije de tweede militaire macht. Toch was het machtsvertoon van de coupplegers gisteren relatief mager. "Op de lijst staan hoog gerangschikte generaals die de macht hebben om duizenden soldaten op straat te brengen en om honderden gevechtsvliegtuigen en tanks uit te sturen. Het is gewoonweg niet gebeurd", vertelt Corekoglu aan VRT Nieuws. "Er waren maar een handvol tanks en helikopters en een duizendtal soldaten in twee steden. Dat in een land met 76 miljoen inwoners. Spreken we dan van een militaire staatsgreep? Bij de Gezi-protesten enkele jaren geleden stuurde president Erdogan 10.000 agenten naar Istanbul, ter vergelijking."

Volgens analist Corekoglu, die in Brussel woont en werk, is ook het precieze tijdstip van de poging tot coup vreemd te noemen. "Turkije heeft een geschiedenis van staatsgrepen. In het verleden gebeurden die altijd na middernacht, zodat iedereen onvoorbereid is. Een coup lanceer je niet om 22 uur 's avonds wanneer de mensen uitgaan."

Dat verdeeldheid binnen het leger zou geleid hebben tot een amateuristische aanpak, lijkt voor Corekoglu eerder onwaarschijnlijk. "Vanaf dag 1 was het leger tegen president Erdogan, maar ze volgen hem wel want hij is de president in functie. Als het een echte staatsgreep tegen Erdogan zou zijn geweest, dan hadden we tachtig procent van de militairen op straat gezien. Bovendien zouden ze dan het presidentiële paleis hebben aangevallen, en niet het parlement. Het maakt dan echt niet uit of je als militair aanhanger bent van Fethullah Gülen (een politieke tegenstander van Erdogan, nvdr.) of niet."

"Ik ben ervan overtuigd dat dit geen echte militaire staatsgreep was. De poging tot coup is gestuurd door politieke krachten", luidt de analyse van Corekoglu.

"Erdogan is de grote winnaar"

Volgens president Erdogan zit de beweging van Fethullah Gülen achter de staatsgreep. Sommige analisten beweren echter dat president Erdogan zelf de coup heeft geënsceneerd, om zijn macht verder uit te breiden. Zover wil Corekoglu niet gaan. "Het is erg twijfelachtig wie er achter de staatsgreep zit. Maar of de coup nu gelukt is of niet, je kan er niet omheen dat Erdogan de grote winnaar is. Hij is nu zeker de held van het volk geworden. Zijn macht is zonder twijfel groter geworden, en dat moet het leger op voorhand ook geweten hebben."

Volgens Corekoglu is het nu niet ondenkbaar dat president Erdogan binnenkort het parlement zal ontbinden om nieuwe verkiezingen uit te roepen. "En dan zal de AKP van Erdogan als grote winnaar uit de bus komen. Alles ligt dan open voor de president om de grondwet te veranderen en de enige macht in Turkije te worden."