Cazeneuve roept Franse patriotten op: "Sluit u aan bij reservisten"

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve doet een beroep op de operationele reserve van het land om de agenten en militairen op straat deze zomer bij te staan. Hij wil die reserve ook versterken.

Momenteel heeft de Franse overheid zo'n 120.000 agenten en militairen ingezet over het hele land om onder meer de terreurdreiging het hoofd te bieden. Na de aanslag in Nice liet president François Hollande al verstaan de operationele reserve te willen mobiliseren, minister Cazeneuve heeft dat nu formeel gedaan.

Concreet zullen 12.000 manschappen op korte termijn kunnen ingeschakeld worden - waar ook in het land - om een bepaald evenement of een specifieke plaats te beveiligen. De rijkswacht zal op 9.000 reservisten kunnen rekenen, de politie op 3.000.

De komende dagen wil Cazeneuve de operationele reserve ook versterken. Hij lanceert daarvoor een oproep aan alle " patriottistische Fransen" die dat willen. De operationele reserve bestaat namelijk uit vrijwillige soldaten. Intussen doet ook de nationale politie een oproep aan gepensioneerde agenten om de rangen te komen versterken.

Minister van Cazeneuve ligt onder kritiek wegens de aanslag in Nice, de derde grote aanslag in Frankrijk in 18 maanden tijd. Marine Le Pen van het Front National vraagt het ontslag van Cazeneuve wegens "ernstige tekortkomingen". "In elk ander land ter wereld zou een minister met zo'n bilan - 250 doden in anderhalf jaar tijd - ontslag hebben genomen", klinkt het.