Couppoging lijkt mislukt, maar militairen "blijven voortvechten"

De situatie in Turkije blijft onduidelijk na de poging tot staatsgreep door het leger gisterenavond. Hoewel premier Binali Yildirim afgelopen nacht liet weten dat de coup mislukt is, laat een deel van de militairen weten te zullen blijven voortvechten.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Hoe de toestand in Turkije eruit ziet, is momenteel heel moeilijk in te schatten. Er zijn talloze berichten van schietpartijen en explosies, maar het lijkt erop dat veel burgers afgelopen nacht gevolg hebben gegeven aan de oproep van president Erdogan om de straat op te gaan om zich tegen de coupplegers te keren.

De Turkse premier Binali Yildirim zei afgelopen nacht dat de couppleging mislukt is en dat de regering de toestand weer grotendeels onder controle heeft. In de loop van de nacht vloog president Recep Tayyip Erdogan naar Istanbul om daar een toespraak te houden. Ook hij benadrukte dat de regering de controle heeft. De afgelopen uren werden 754 mensen opgepakt, voornamelijk militairen.

Op het Taksimplein in Istanbul hebben rebellerende soldaten zich overgegeven aan regeringsgetrouwe politieagenten. Generaal Hulusi Akar zou volgens Turkse media bovendien bevrijd zijn uit de handen van de militairen die achter de mislukte couppoging stonden. Hij is naar een veilige plaats gebracht.

In de hoofdstad Ankara is het wel nog onrustig. Daar zouden F16-vliegtuigen tanks van de coupplegers gebombardeerd hebben. Volgens een woordvoerder van de regering is de aanval op het Turkse parlement en het presidentiële paleis grotendeels gestopt, maar de groep die achter de staatsgreep zit laat in een e-mail aan persagentschap Reuters weten dat er nog steeds gevechten zijn en dat ze ook zullen blijven voortvechten. De regeringswoordvoerder heeft het over "kleine groepjes militairen".