Crew sprak voor crash EgyptAir over "vuur" aan boord

Aan boord van de gecrashte EgyptAir werd vuur opgemerkt, nog voor het toestel neerstortte in de Middellandse Zee. Dat blijkt uit een analyse van de vluchtgegevens door de Egyptische onderzoekscommissie. Het woord "vuur" is duidelijk te horen in het vliegtuig.

De eerste zwarte doos van de gecrashte EgyptAir, met de vluchtgegevens, wees al op de aanwezigheid van rook in het vliegtuig. Voor de crash moet ergens in het vliegtuig brand gewoed hebben.

Uit de registratie van de gesprekken in de cockpit blijkt nu dat de crewleden het voor de crash al over een brand hadden. Het woord "vuur" is duidelijk te horen op de opname via de Cockpit Voice Recorder. "Toch is het te vroeg om daaruit conclusies te trekken over de oorzaak en de precieze locatie van de vliegtuigbrand", zo staat in het rapport van de Egyptische onderzoekscommissie.

Het onderzoek naar de oorzaak van de crash is sinds begin deze maand aan de gang. Toen werden de zwarte dozen met de belangrijke vluchtgegevens gerecupereerd uit de zee. De huidige informatie lijkt de hypothese te bevestigen dat een technisch defect mogelijk aan de oorzaak ligt van de crash. Toch is dat nog niet helemaal zeker.

Vlucht MS804 van Parijs naar Caïro crashte op 19 mei tussen Kreta en het noorden van Egypte. Het vliegtuig was daarvoor zonder duidelijke redenen van de radar verdwenen. Alle 66 inzittenden kwamen om bij de crash.