Egypte verhindert veroordeling coup door VN-Veiligheidsraad

Egypte heeft een verklaring tegengehouden van de VN-Veiligheidsraad waarin de mislukte staatsgreep in Turkije veroordeeld zou worden. Dat laten diplomaten verstaan.
De Egyptische president Abdel fattah al-Sisi (archief)

De VS had na contact met Ankara een ontwerpverklaring voorgesteld die opriep tot "het respecteren van de democratisch verkozen regering in Turkije". Egypte zag dat echter niet zitten, luidt het. Volgens Cairo is het niet aan de Veiligheidsraad om te bepalen of de Turkse regering democratisch verkozen is. De Verenigde Staten besloten daarop hun plannen op te bergen.

Egypte is een van de niet-permanente leden van de Veiligheidsraad en leeft op gespannen voet met het regime van Recep Tayyip Erdogan. De Turkse president steunt de moslimbroederschap van de voormalige Egyptische president Morsi, die in 2013 verdreven werd door het leger, onder leiding van generaal Abdel fattah al-Sisi. Erdogan haalde sindsdien meermaals uit naar de "staatsgreep" in Egypte.