Erdogan roept VS op Gülen uit te leveren

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Verenigde Staten opgeroepen zijn rivaal Fethullah Gülen te arresteren of aan Turkije uit te leveren. Volgens Erdogan zit Gülen achter de mislukte staatsgreep van. De VS - NAVO-bondgenoot van Turkije - liet al verstaan dat Ankara met stevige bewijzen zal moeten komen.
Fethullah Gülen

Erdogan deed zijn oproep in Istanboel, waar hij vanavond duizenden aanhangers toesprak die waren samengekomen om hun steun uit te spreken aan de Turkse president.

Volgens Erdogan zit de in ballingschap verblijvende Gülen achter de couppoging. Gülen woont momenteel in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Erdogan beschuldigt zijn gezworen vijand ervan parallelle structuren te hebben opgezet om hem ten val te brengen. Gülen zelf veroordeelde de couppoging al met klem en verklaarde dat "overheden gewonnen moeten worden via een proces van vrije en eerlijke verkiezingen".

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry liet eerder vandaag al verstaan dat de VS "geldige en solide bewijzen" wil over de eventuele betrokkenheid van Gülen. "De VS zal die dan onderzoeken en er het gepaste oordeel over vellen."