IS eist aanslag Nice op

Terreurgroep IS heeft de aanslag in Nice opgeëist. Dat meldt nieuwsagentschap Amaq, dat de terreurgroep steunt. De dader wordt omschreven als "een soldaat die burgers raakt van landen die tegen IS vechten". Of dat betekent dat IS ook effectief achter de aanslag zit, is niet duidelijk.
AFP or licensors

Donderdagavond reed een vrachtwagen in op een mensenmassa op de beroemde Promenades des Anglais in Nice. Heel wat mensen waren naar daar gekomen om samen naar het vuurwerk te kijken ter gelegenheid van de Franse nationale feestdag. De dader - Mohamed Lahouaiej Bouhlel - werd doodgeschoten, maar maakte met zijn daad 84 doden en meer dan 200 gewonden.

De Franse president François Hollande liet al snel na de gebeurtenissen verstaan dat het om een aanslag ging. Premier Manuel Valls had het gisteren over "een terrorist die op een of andere manier te maken had met de radicale islam". Daarbij wordt automatisch gekeken naar terreurgroep IS, maar bevestiging daarvan is er niet.

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve "lijkt het erop dat de dader van de aanslag in Nice heel snel is geradicaliseerd" en een "nieuwe soort aanslag heeft gepleegd". Hij vreest dat die nieuwe vorm van terrorisme erg moeilijk wordt om te bestrijden.

"Een soldaat van IS"

Nu heeft de terreurgroep de aanslag opgeëist via persagentschap Amaq, dat banden heeft met IS. De dader wordt omschreven als "een soldaat die gehoor heeft gegeven aan de oproep om burgers te raken van landen die tegen IS vechten".

Of dat betekent dat IS ook effectief achter de aanslag zit en de dader banden had met de groepering, is lang niet zeker. De vader van de dader beschrijft hem namelijk als een depressieve man, die een alcoholprobleem had en drugs nam. Hij was ook bekend bij het gerecht voor geweld en diefstal, maar niet voor terreur. Door zijn problemen kan het wel zijn dat de man sneller toegankelijk is voor invloeden van de terreurgroep. Onderzoek zal duidelijkheid moeten brengen.

In dat onderzoek zijn vandaag drie extra personen opgepakt uit de entourage van de dader. Gisterenavond was al een andere verdachte opgepakt. Ook de ex-vrouw van de man blijft voorlopig aangehouden.