Openingsavond Gentse Feesten lokt vijfde minder bezoekers dan vorig jaar

Zo'n 80.000 mensen zijn gisterenavond naar Gent afgezakt voor de openingsavond van de Gentse Feesten, een vijfde minder dan vorig jaar. Feestenburgemeester Christophe Peeters (Open VLD) vermoedt dat de gebeurtenissen in Nice daar mee te maken hebben.

De openingsavond, die met De Langste Fanfare bestaande uit 577 muzikanten op gang werd getrokken, verliep in een "gezellige drukte". "We kregen heel veel positieve reacties, het was het beste openingsevent in jaren, de sfeer zat er goed in", zegt Peeters. "Er waren vooral Gentenaars op de openingsavond. Het was "een avond van ons", wat ook de bedoeling van de vrijdagavondopening is." De Lijn vervoerde tien procent meer reizigers.

Ook de politie, die onder meer controles uitvoert aan de rand van de feestenzone en bij het betreden van de zone, spreekt van een rustige avond. "De mensen die gecontroleerd werden aan de ingangen waren zeer meegaand, ze stelden zich zeer begripvol op", aldus politiewoordvoerder Manuel Gonzalez. "Er werden in de rugzakken of auto's ook geen speciale dingen gevonden." Vier personen werden bestuurlijk aangehouden, drie wegens dronkenschap en één wegens het verstoren van de openbare orde.

De politie deed gisterennamiddag rond 16 uur een interventie in het Baudelopark. "We zagen op camerabeelden drie verdachte personen, waarvan er één in de struiken weggestoken zat", zegt Gonzalez. "Eén iemand had een soort van legerhelm, de twee daarrond droegen geïmproviseerde vesten met daarop "pers". Het bleek te gaan om een Syriër en twee Irakezen, medewerkers van Batahlan die een filmpje aan het opnemen waren." Batahlan is de nieuwste productie van Cirq, het humoristisch collectief dat dit jaar het vluchtelingenthema aansnijdt.