Turkse soldaten die zich overgeven worden hardhandig aangepakt

Turkse soldaten die zich overgeven na de mislukte coup worden hier en daar hardhandig aangepakt. Dat blijkt uit beelden die ons vanuit Turkije bereiken. In Istanbul zou een soldaat onthoofd zijn door aanhangers van president Erdogan. Sommige soldaten beweren dat ze niet op de hoogte waren dat ze deel uitmaakten van een putsch.
2016 Getty Images

Op beelden die binnenkomen uit Turkije is te zien hoe ongewapende soldaten die zich hebben overgegeven, afgeranseld worden. Op verschillende foto's zijn mannen te zien die met hun riemen soldaten slaan, op andere beelden zijn bebloede ongewapende soldaten te zien die in elkaar worden geslagen. Het is niet duidelijk hoe wijdverspreid de misbruiken zijn.

In Istanbul zou een soldaat onthoofd zijn door een woedende menigte, aanhangers van de AK Partij van president Erdogan. Dat moet blijken uit beelden die op internet circuleren, en mensenrechtenorganisaties maken inderdaad melding dat zeker een militair is onthoofd op straat. Het incident zou gebeurd zijn op een van de bruggen over de Bosporus. Soldaten die deel uitmaakten van de coup, hadden de brug geblokkeerd, maar gaven zich nadien over.

2016 Getty Images
2016 Getty Images
2016 Getty Images

"We voeren gewoon orders uit"

In Turkse verschillende media komen gearresteerde soldaten aan het woord die naar eigen zeggen niet wisten dat ze deel uitmaakten van de coup. "We voeren gewoon onze orders uit", klinkt het. "We dachten eerst dat het om een oefening ging, maar toen we burgers zagen op straat kwamen en de tanks aanvielen, wisten we dat het een putsch was."

Er is dienstplicht in Turkije, veel jonge soldaten komen uit plattelandsgebieden. "Die denken: ik doe wat mijn baas zegt. Ze vertrouwen die mensen en zijn daardoor wellicht wat naïef", zegt Gareth Jenkins, een militair analist in Turkije aan NOS. "Toen ik gisteren langs de blokkades liep kreeg ik sterk de indruk dat ze geen flauw idee hadden wat ze aan het doen waren.

"Na de spanning van de laatste tijd in Turkije en de aanslag donderdagavond in Nice is het niet ondenkbaar dat de jongens dachten dat er een terroristische dreiging was", besluit de analist.