Vliegverkeer boven Istanbul normaliseert stilaan

Het vliegverkeer van en naar Istanbul verloopt stilaan weer normaal, na de couppoging van gisterenavond. Toen moesten verschillende luchtvaartmaatschappijen uitwijken met hun aankomende vluchten, omdat Atatürk Airport was ingenomen door het leger. Turkish Airlines heeft zijn vluchten hervat, al staat één van hun toestellen al uren op de tarmac in Zaventem.

Via Flightradar, dat alle vliegbewegingen registreert, is te zien dat er opnieuw gevlogen wordt vanuit en naar Istanbul. Onder meer Turkish Airlines heeft zijn vluchten vanop Zaventem naar Istanbul hervat. Toch staat één van hun toestellen al uren aan de grond in Brussels Airport. Dat laat VRT-journalist Marijn Trio, die aan boord is, weten. De vlucht moest vanmorgen vroeg vertrekken. Met ruim 10 uur vertraging intussen is het onduidelijk wanneer het toestel zal aankomen in Istanbul.

Volgens de woordvoerder van Turkish Airlines verlopen alle vluchten naar de Atatürk-luchthaven van Istanbul echter weer "volgens het normale schema, met kans op vertragingen". Vluchten naar andere Turkse steden verliepen de hele dag zonder noemenswaardige vertraging. Boven Ankara is er volgens Flightradar amper vliegverkeer.

Tijdens de couppoging gisterenavond had het leger Atatürk Airport een tijdlang in handen. Vluchten naar populaire Turkse badsteden als Bodrum, Antalya en Marmaris gingen al die tijd wel gewoon door. Touroperators Jetair en Thomas Cook volgden het reisadvies van Buitenlandse Zaken en pasten hun reisschema naar de badplaatsen in het zuiden van Turkije niet aan.