"Bivakplan kan ambitieuzer: Masterplan is meer een miniplan"

De jeugdbewegingen reageren niet laaiend enthousiast op het vandaag voorgestelde Masterplan Bivakplaatsen van de Vlaamse regering. "Het kan best wel ambitieuzer. Het masterplan is een miniplan geworden", klinkt het.

De ministers van Jeugd, Natuur en Mobiliteit zijn vandaag afgezakt naar een KSA-kamp in Bonheiden om hun Masterplan Bivakplaatsen voor te stellen. Sven Gatz (Open VLD), Joke Schauvliege (CD&V) en Ben Weyts (N-VA) werkten, op aanzet van de jeugdsector, een plan uit met het oog op de vereenvoudiging van regels en procedures voor de organisatie van kampen. Ook het nijpende tekort aan tenten moet door het plan worden opgelost.

"Met de uitleendienst (red. voor tenten) halen we een rapport van 99 op honderd", zegt Jeugdminister Gatz aan VRT Nieuws. "Om dat ene procent dicht te rijden zouden er eigenlijk 10 procent tenten moeten bijkomen, maar dat ligt moeilijk. We blijven toch jaarlijks 300.000 euro investeren in 100 nieuwe tenten en proberen het in de toekomst nog beter te doen."

Natuurminister Schauvliege laat weten dat ze zoveel mogelijk bos en natuur wil openstellen voor bos- en nachtspelen. Nu zijn er immers nauwelijks speelbossen. "We hebben ook de regelgeving in verband met kampvuren versoepeld. Vroeger moest je op 100 meter van een bos of natuur blijven, nu is dat maar 25 meter meer", zegt ze aan VRT Nieuws. "Hierdoor kunnen op meer plaatsen kampvuren worden georganiseerd."

Weyts pakt als Mobiliteitsminister uit met scherpe tarieven voor jeugdbewegingen bij De Lijn. "Het kost nu 1,20 euro per kind per uur. Ik denk dat dit heel concurrentieel is", zegt hij aan VRT Nieuws. "Bij privévervoersmaatschappijen zal je meer betalen. Bovendien kun je met De Lijn praktische afspraken maken waarbij je een bus kunt reserveren voor een halve dag."

"Masterplan is miniplan"

Toch zijn de jeugdbewegingen niet laaiend enthousiast. Al lang voor het plan werd voorgesteld was er een gezamenlijke mededeling van de koepel van Vlaamse jeugdbewegingen die stelde dat ze het Bivakplan niet ambitieus genoeg vinden. "Veel aangekondigde maatregelen zijn veel te weinig of zijn zeer vrijblijvend. Spijtig dat er geen instemming is met de sector en dat er nauwelijks is geluisterd naar de opmerkingen van de Vlaamse Jeugdraad", klonk het toen.

Dat laatste wordt vandaag opnieuw onderschreven door KLJ-voorzitter Isaak Dieleman. "Het masterplan is een miniplan", zegt hij aan VRT Nieuws. "Ik denk dat de ministers het engagement moeten opnemen om een aantal dingen toch ambitieuzer te formuleren." Hij benadrukt wel dat het Masterplan een aantal goede stappen in de juiste richting zet. "Er is wel nog veel regulitis, te veel regels waaraan we moeten voldoen."

"In september gaan we terugkoppelen en het Masterplan evalueren", zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen aan VRT Nieuws. Hij onderlijnt dat hij blij is dat er een Masterplan is, maar wenst er dus voorlopig niet verder op in te gaan. "We willen ons nu focussen op de 2.500 scoutskampen die deze zomer worden georganiseerd."

3 ministers op kamp om Masterplan voor te stellen