"Eerste man op de maan kreeg ook alle aandacht"

"Ik zal die dag nooit vergeten. Die dag heeft mijn leven helemaal veranderd. Ik had nooit verwacht dat zoveel jaren later mensen me er nog altijd over zouden aanspreken." 40 jaar geleden, op 18 juli 1976, keek de wereld dan ook vol verbijstering en ademloos toe toen de 14-jarige Nadia Comaneci op de Olympische Spelen van Montréal de eerste 10 ooit op het scorebord in de turncompetitie liet optekenen. Niet dat het scorebord een 10 aankon toen, na Comaneci’s oefening op de brug met ongelijke leggers: een '1.00' moest immers een '10' voorstellen. Maar geschiedenis met een grote G werd er wel geschreven.

Comaneci: "Ik begreep het cijfer op het scorebord eerst niet. Aanvankelijk was ik een beetje ontgoocheld, omdat ik toch het gevoel had dat ik beter gepresteerd had dan '1.00'." (USA Today, juli 2012)

"Er stond helemaal niet '10' op het scorebord. Er stond '1.00', omdat de computers een '10' niet aankonden. Men was op zo’n hoge score niet voorbereid. Dus was er ook niet voldoende plaats voor de komma. Wat er op het scorebord stond, betekende niets in het turnen. Behalve als het een '1' was. Wat erg laag was natuurlijk." (CNN, april 2012)

"Ik heb nadien nog gepraat met de verantwoordelijke van het elektronische scorebord. Hij zei me dat hij enkele maanden voor de Olympische Spelen nog voorgesteld had om een nieuw scorebord te maken, met 2 cijfers mogelijk voor de komma. Zodat dus een ‘10’ kon worden getoond. Maar het antwoord was dat niemand een perfecte '10' zou kunnen behalen." (Roemeense nieuwsagentschap AgerPress, mei 2014)

"Wat is dat, perfectie? Het heeft alles te maken met goede timing. Iets realiseren alvorens iemand anders dat doet. Ik ben blij dat ik als eerste slaagde in die perfecte '10'. Zoals de eerste man op de maan, die alle aandacht krijgt. Terwijl de anderen er even hard voor gewerkt hebben. Nellie Kim slaagde uiteindelijk ook in een '10' tijdens de Olympische Spelen, maar nauwelijks iemand die zich dat herinnert. Mijn timing was dus beter." (Mirror, juli 2012)

"Er bestaat geen definitie van perfectie. Ik heb gewoon iets gedaan waaraan men zich niet verwacht heeft. Het is een ladder die je beklimt en ik heb het hoogste punt als eerste bereikt." (CNN)

"Het jammere is dat ik toen nog zo jong was. Ik realiseerde me nauwelijks dat ik iets bereikt had dat nooit iemand voor mij gedaan had." (Mirror)

De Roemeense turnster, intussen 54, schreef uiteindelijk op 2 Olympische Spelen 5 gouden medailles achter haar naam. In 1981 hield Comaneci het turnen voor gezien. In 1994 verloofde ze zich met de Amerikaanse turner Bart Connor, met wie ze in 1996 huwde. In 2006 beviel ze van zoon Dylan Paul.

lees ook