Akkoord over schadevergoeding Nederlandse nabestaanden MH17

Precies twee jaar geleden na het neerhalen van de vlucht MH17 boven Oekraïne is er een akkoord over de schadevergoeding van de Nederlandse nabestaanden. Dat melden verschillende Nederlandse media. Het toestel van Malaysia Airlines was op weg van Schiphol naar Kuala Lumpur toen het op 17 juli 2014 neerstortte. Geen van de 298 inzittenden - onder wie 196 Nederlanders- overleefde de crash.

Na ruim anderhalf jaar onderhandelen zijn de advocaten van de luchtvaartmaatschappij en de nabestaanden het eens geraakt over een schadevergoeding. Over de exacte inhoud van het akkoord wordt niet gecommuniceerd. Hoeveel de nabestaanden precies zullen ontvangen, hangt ook af van geval tot geval.

Volgens Nederlandse media kan het bedrag van de schadevergoeding oplopen tot 130.000 euro per geval. Eerder kregen de nabestaanden al een tegemoetkoming in de begrafeniskosten en konden ze een voorschot van 37.000 euro vragen.

Hoewel Malaysia Airlines geen directe schuld had voor het neerstorten van het toestel, werd de maatschappij na de ramp toch met de vinger gewezen omdat ze ondanks het gewapend conflict tussen Rusland en Oekraïne nog steeds over het gebied vloog. Volgens het Verdrag van Montréal echter is de luchtvaartmaatschappij altijd aansprakelijk voor de dood of lichamelijk letsel van passagiers.

De onderhandelingen over de schadevergoeding begonnen in november 2014 en duurden naar verluidt nog tot en met deze week. Het was vandaag overigens ook de laatste dag dat nabestaanden schadeclaims konden indienen.

Herdenkingsplechtigheden

Naar aanleiding van de tweede verjaardag van de vliegtuigramp vond zowel in Nederland als in Oekraïne een herdenkingsplechtigheid plaats. In Vijfhuizen bij Schiphol kwamen naar schatting 800 mensen bijeen om de slachtoffers te herdenken. Een van de aanwezigen was de Nederlandse premier Mark Rutte. Hij nam echter niet het woord.

De nabestaanden vulden het programma van de herdenking zelf in met toespraken, zang en dans. Om 15.20 uur, het tijdstip dat op 17 juli 2014 het radiocontact met de Boeing 777 van Malaysia Airlines verloren ging boven Oost-Oekraïne, werd een minuut stilte gehouden.

Ook in de Oekraïense stad Petropavlivka, gelegen in het rebellengebied waar de brokstukken en lichamen neerkwamen, namen enkele tientallen mensen de tijd om stil te staan bij de tragedie.