Al 6.000 mensen gearresteerd na mislukte staatsgreep

In Turkije zijn in de nasleep van de mislukte staatsgreep al zeker 6.000 mensen gearresteerd. De Turkse president Erdogan heeft beloofd om "het virus" uit de Turkse staat te "elimineren". "Erdogan zal de coup gebruiken om af te rekenen met zijn vijanden", weet Bram Vermeulen, correspondent in Turkije.
2016 Getty Images

De machthebbers in Turkije kloppen zich op de borst na de mislukte staatsgreep van vrijdagavond en -nacht. Volgens de Turkse premier Benali Yildirim is de staatsgreep "100 procent mislukt". Hij voegde eraan toe dat het werk van de regering na de staatsgreep nog niet over is en ze een "schoonmaakoperatie" zal doorvoeren.

President Recep Tayyip Erdogan beloofde van zijn kant "het virus" uit de Turkse staat te zullen "elimineren". "Helaas is dat virus zoals een kanker verspreid over heel de staat", voegde hij eraan toe. Daar lijkt hij inderdaad mee bezig te zijn. Zowat 6.000 mensen zijn al opgepakt na de staatsgreep. Dat maakte de Turkse minister van Justitie bekend. Onder hen honderden soldaten en drie topgeneraals van het Turkse leger.

Topadviseur Erdogan

De zoektocht naar medeplichtigen van de coup leidt nu ook naar de entourage van de president zelf. Ook de militaire topadviseur van de president is nu opgepakt. Het is echter nog niet duidelijk wat zijn rol in de staatsgreep zou zijn geweest.

Ook 3.000 rechters zijn intussen ontslagen. Tegen ruim 100 van hen zou intussen ook een arrestatiebevel zijn uitgevaardigd. Het ziet ernaar uit dat niet alleen de vermoedelijke aanhangers van de coupplegers worden aangepakt, maar dat Erdogan van de gelegenheid gebruik maakt om zijn critici het zwijgen op te leggen.

"Er wordt gevreesd dat hij deze coup zal misbruiken om af te rekenen met zijn vijanden", zegt Bram Vermeulen, correspondent in Turkije. "Erdogan heeft eigenlijk niet zoveel bestuurlijke macht en dat wil hij graag veranderen. Hij wil graag een president worden zoals zijn collega Vladimir Poetin in Rusland, maar daarvoor is een grondwetswijziging nodig."

Turkse commentaren zeggen nu dat hij deze putsch wellicht wil misbruiken om meer macht naar zich toe te trekken. Verschillende analisten vonden de couppoging amateuristisch en zien er de hand van Erdogan zelf in.

De top van het Turkse leger heeft vandaag in elk geval verklaard dat de strijdkrachten opnieuw ten dienste staan van de regering en het volk. Alle coupplegers zijn volgens de legertop geneutraliseerd.