Drie politieagenten doodgeschoten in de VS

In de stad Baton Rouge, in de Amerikaanse staat Louisiana, zijn zes politieagenten op straat neergeschoten. Daarbij zijn zeker drie agenten gestorven. De schutter is doodgeschoten door de politie.

De agenten werden neergeschoten langs een autosnelweg, in de buurt van het politiehoofdkwartier. Drie gewonde agenten zijn overgebracht naar het ziekenhuis, een van hen is nog steeds in levensgevaar.

De politie kon de dader uitschakelen, een robot werd ingeschakeld om het lichaam van de schutter te controleren op explosieven. Een tijdlang werd gedacht dat er nog twee daders op de vlucht waren, maar intussen is duidelijk geworden dat er maar een schutter was. Het onderzoek loopt evenwel nog, zo zijn er twee mensen opgepakt die ervan verdacht worden mogelijk hulp te hebben geboden aan de schutter. De identiteit van de man is intussen bekend.

De agenten waren ter plaatse gekomen omdat er een oproep was binnengekomen over een gewapende man. Meteen bij aankomst werden ze minutenlang onder vuur genomen. De agenten hadden alle moeite van de wereld om te achterhalen van waar de schoten werden gelost. Volgens sommige media is er sprake van een hinderlaag.

De ware toedracht van de aanval op de agenten is nog niet bekend. De politie van Baton Rouge heeft vorige week wel een zwarte man doodgeschoten, omdat hij volgens de agenten op zoek was naar een wapen. Het slachtoffer werd vrijdag begraven. Sindsdien zouden er bedreigingen zijn geuit tegenover agenten. In de Amerikaanse stad Dallas werden onlangs vijf agenten doodgeschoten tijdens een betoging tegen politiegeweld tegen zwarten. 

Obama roept op tot eenheid

President Barack Obama veroordeelt de moord op de politieagenten in Baton Rouge. "Er is geen enkele rechtvaardiging voor dat geweld tegen agenten", aldus de Amerikaanse president. "Dit is het werk van lafaards." Washington heeft de gouverneur van Louisiana alle hulp aangeboden.

Obama riep tijdens een persmoment in het Witte Huis op tot eenheid, verwijzend naar de presidentscampagnes. "We zijn verdeeld over bepaalde onderwerpen, en die verdeeldheid is niet nieuw. Op het nieuws en op de sociale media worden die verschillen in mening soms versterkt", zei de president. "Ik weet dat we enkele weken ingaan van conventies, waar de politieke retoriek nog meer oververhit kan zijn dan normaal. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen, los van zijn ras, politieke partij, beroep of de organisatie waarvan hij deel uitmaakt, focust op woorden en acties die ons land verenigingen, in plaats van het verder te verdelen. We hebben niets aan verhitte retoriek en achteloze beschuldigingen, we moeten allemaal onze woorden temperen en ons hart openen."

"Iemand schreef ooit: een kogel moet maar een keer afgeschoten worden, maar om vrede te laten werken moeten we opnieuw en opnieuw en opnieuw aan zijn bestaan herinnerd worden", aldus de president nog. "Wij kunnen bewijzen, door woorden en daden, dat wij niet verdeeld zijn en we moeten dat blijven doen, opnieuw en opnieuw en opnieuw."

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump rouwt naar eigen zeggen om de slachtoffers in Baton Rouge. Hij wijst met een beschuldigende vinger naar de politieke leiders. "We vragen wet en orde. Er is een gebrek aan leiderschap." Zijn Democratische tegenkandidate Hillary Clinton noemt de aanval op de agenten "een aanval tegen iedereen". "Het is belangrijk dat mensen niet hun rug draaien naar elkaar, maar samen opkomen tegen geweld."